«Με το ένα πόδι στο Μνημόνιο», η μεταμνημονιακή Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Με το ένα πόδι στο Μνημόνιο», η μεταμνημονιακή Ελλάδα

«Η Ελλάδα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, θα είναι με το ένα πόδι στο Μνημόνιο». Με την έκφραση αυτή Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφηνίζει πως η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο θα πρέπει να είναι προσηλωμένη στους συμφωνημένους στόχους, παραδεχόμενος μάλιστα πως ακόμα και αυτό δεν τη διασφαλίζει απόλυτα έναντι πιθανών εξωγενών επιπλοκών που θα οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Η ιταλική κρίση έδειξε ποσό εύθραυστη είναι η κατάσταση για την Ελλάδα, η οποία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης της. Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκαν κατά 110 μονάδες βάσης από 3,8% σε 4,9%, γεγονός που έδειξε πως οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης.

Άλλωστε στις προβλέψεις που δημοσίευσε χθες ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «ένα σοκ στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης του ESM τον Αύγουστο του 2018 θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά, την επενδυτική εμπιστοσύνη και συνακόλουθα την ανάπτυξη».

Στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία μετά το τρίτο Μνημόνιο, το νέο παραγωγικό μοντέλο για την χώρα και στο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότησής της θα αναφερθούν σήμερα ομιλητές που θα μετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το οποίο πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράους, αναμένεται να αναφερθούν στη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος και να σχολιάσουν το πώς εξελίξεις όπως η πρόσφατη ιταλική κρίση μπορούν να επιδράσουν στην επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές.

Το συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αναμένεται να ξεκινήσει με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider