Κοστέλο: «Εύθραυστη» η Ελλάδα, όταν βγει από το πρόγραμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοστέλο: «Εύθραυστη» η Ελλάδα, όταν βγει από το πρόγραμμα

Την άποψη πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης του προγράμματός της, αλλά και ότι η μεταμνημονική πορεία θα απαιτήσει τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Ειδικά για το χρέος το στέλεχος της ΕΕ εξέφρασε τη θέση πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στην Ελλάδα ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόσφατη ιταλική αναταραχή στέλνει ένα μήνυμα πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα τελεί σε εύθραυστη κατάσταση. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επόμενη ημέρα και πως λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10-20 ετών.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα όχι μόνον δεν θα έχει την «πολυτέλεια» να αντιστρέψει τις ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και ότι οι βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider