Στράους: H Ελλάδα πρέπει να έχει πειστική ιστορία για τους επενδυτές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στράους: H Ελλάδα πρέπει να έχει πειστική ιστορία για τους επενδυτές

«Αν και έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις πολλές δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν». Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράους, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το στέλεχος του ESM τόνισε πως η ιδιοκτησία του προγράμματος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν ταυτίσθηκαν πάντα στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως η εθνική οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων βελτιώνει σαφώς τα αποτελέσματα του προγράμματος, συμβάλλει στην εδραίωση της αξιοπιστίας και διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές.

Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, ενώ αποκάλυψε πως έως τότε θα ολοκληρώσουν και οι θεσμοί την επικαιροποίηση της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

«Οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να καθιστούν τις πληρωμές του χρέους διαχειρίσιμες», είπε, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστική ανακούφιση χρέους μέσω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης των δανείων του EFSF με τη μέγιστη σταθμισμένη λήξη των δόσεων των δανείων να έχει επεκταθεί στα 32,5 έτη.

Ο Ρόλφ Στράους δεν μπήκε στη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης και αρκέσθηκε να αναφέρει πως και οι άλλες χώρες με προγράμματα των EFSF / ESM όταν βγήκαν από τα Μνημόνια, είχαν σχηματίσει ένα μεγάλο αποθεματικό. «Αυτό έδωσε εμπιστοσύνη στους επενδυτές», είπε και προσέθεσε πως τον Ιούνιο στο Eurogroup θα αποφασιστεί το μέγεθος της τελευταίας δόσης του ESM προς την Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθεί για να κτιστεί το αποθεματικό (buffer) για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος ξεκαθάρισε πως αν και τα προγράμματα διάσωσης μετά τη λήξη τους συνοδεύονται από αύξηση των ρυθμών ανάπτυξη, αυτό δεν σημαίνει πως οι δεσμεύσεις πολιτικής που έχουν αναληφθεί θα πρέπει να αντιστραφούν. «Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει διατηρήσιμη και μακρά ανάπτυξη μετά το πρόγραμμα», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider