Σε τέσσερα σημεία εστιάζει η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε τέσσερα σημεία εστιάζει η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Για ακόμη ένα 24ωρο θα συνεχιστούν επί αθηναϊκού εδάφους οι συζητήσεις του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κυβέρνηση, εκπρόσωπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παραγωγικούς φορείς για την κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για τη χώρα μας.

Ήδη χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο -τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες- για ζητήματα που άπτονται της αξιολόγησης του Ταμείου. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε όλη η βεντάλια των θεμάτων, από τη βιωσιμότητα του χρέους έως τις εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά σενάρια.

Μπορεί η τελευταία έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα να δημοσιοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή πριν 16 μήνες, ωστόσο αυτή η έκθεση είχε στηριχθεί σε έλεγχο που είχε διεξάγει η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου μεταξύ 17 και 22 Ιουνίου 2016. Αυτό απλά σημαίνει πως η τελευταία φορά που το Ταμείο επισκόπησε αναλυτικά την πρόοδο της Ελλάδος με τη δική του μεθοδολογία ήταν πριν 21 μήνες.

Στη βάση αυτή ο Πίτερ Ντόλμαν και οι συνεργάτες του αξιολογούν στις επαφές τους στην Αθήνα το εάν στο διάστημα που μεσολάβησε, κατεγράφη πρόοδος στα μέτωπα που είχε εντοπίσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2016 και τα οποία είχαν συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου πέρυσι το Φεβρουάριο.

Το ΔΝΤ είχε τότε υποστηρίξει πως για την επίτευξη βιώσιμης και πιο ισορροπημένης ανάπτυξης και για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να εμβαθύνουν και να επιταχύνουν την υλοποίηση των εξής τεσσάρων παρεμβάσεων:

-Οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να υποστηριχθούν από μεταρρυθμίσεις υψηλής ποιότητας που θα είναι ουδέτερες από δημοσιονομικής απόψεως, οι οποίες θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα εξορθολογήσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Αυτό έγινε ήδη με την ψήφιση των νέων περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη νέα μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειώνονται ταχέως και ουσιαστικά, ώστε να επιτρέπουν την χορήγηση νέων πιστώσεων. Ταυτόχρονα, η τραπεζική διακυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και οι έλεγχοι κεφαλαίων να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατό, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στον τομέα αυτό έχουν γίνει βήματα άλλα όχι δραστικά, καθώς ο όγκος των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλος, οι αλλαγές προσώπων στις τράπεζες δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα capital controls δεν έχουν εξαλειφτεί πλήρως.

- Πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης. Ειδικά για το ζήτημα αυτό το ΔΝΤ ανέφερε πως «θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στο προηγούμενο λιγότερο ευέλικτο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα πιθανά οφέλη για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας». Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να «υπακούσει» στις επιθυμίες των δανειστών στον τομέα αυτό και πέραν από την αύξηση του κατώτατου μισθού στο πρότυπο της Πορτογαλίας δεν εξετάζει άλλες αλλαγές.

- Ανακούφιση του χρέους: Το ΔΝΤ προ 16 μηνών προειδοποιούσε πως ακόμα και με αυτές τις φιλόδοξες πολιτικές, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το χρέος της. «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του», ανέφερε σχετικά. Μέλλει πλέον να αποδειχθεί το κατά πόσο η προσέγγιση που υιοθέτησε το Eurogroup στο μέτωπο της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα αποτιμηθεί ως επαρκής από το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται στην έκθεση του άρθρου 4.

Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση του Πίτερ Ντόλμαν και των συνεργατών του θα δοθεί μέσω του εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου προς σχολιασμό τόσο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider