Την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Την επόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου θα γίνουν γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί τοπική ώρα για να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα η εν λόγω έκθεση θα δημοσιοποιηθεί μετά από τέσσερεις ημέρες.

Από τις 29 Ιουνίου, οπότε παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά ευρήματα της εν λόγω έκθεσης, το ΔΝΤ είχε τονίσει για το ελληνικό χρέος πως οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου βελτιώνουν σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Κατά το ΔΝΤ θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, ο διεθνείς οργανισμός πιστεύει πως είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εκτιμάται πως θα επιμείνει στην εφαρμογή του νομοθετημένου δημοσιονομικού πακέτου για το 2019-2020 που περιλαμβάνει τις μειώσεις συντάξεων και την περικοπή του αφορολογήτου. Άλλωστε ο Πίτερ Ντόλμαν είχε ξεκαθαρίσει προ εικοσαημέρου πως το 2019 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένη κοινωνική προστασία με χρηματοδότηση που θα προέλθει από τις εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πως το 2020 θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, διευρύνοντας τη φορολογική βάση του φόρου εισοδήματος.

Στη βάση αυτή το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει πως η ενίσχυση της ανάπτυξης και του επιπέδου διαβίωσης θα εξαρτηθεί από την βελτίωση του δημοσιονομικού μείγματος πολιτικής, από την επιδιόρθωση των οικονομικών ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και από την ενδυνάμωση της αποδοτικότητας και της διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider