Αρχίζει στο Euroworking Group το «παζάρι» για υψηλές συντάξεις και αντίμετρα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αρχίζει στο Euroworking Group το «παζάρι» για υψηλές συντάξεις και αντίμετρα
Την Πέμπτη το EuroWorking Group αναμένεται να εξετάσει το δημοσιονομικό χώρο του 2019 προκειμένου να κάνει εισηγήσεις στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Μάχη επιχειρημάτων αναμένεται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πείσει την Ευρωζώνη πως δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης των συντάξεων.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό θα πρέπει πάνω απ’ όλα να τεκμηριώσει πως η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 δεν θα οδηγήσει σε αστοχίες σε σχέση με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με τα αντίμετρα και το πακέτο παροχών που είχε ανακοινώσει o πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη το EuroWorking Group αναμένεται να εξετάσει το δημοσιονομικό χώρο του 2019 προκειμένου να κάνει εισηγήσεις στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Από τις αποφάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί και το τι θα περιληφθεί για το θέμα των συντάξεων στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν θα είναι εύκολη, καθώς, όπως υποστηρίζουν πληροφορίες από το Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις. Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, η γερμανική πλευρά φέρεται να επιμένει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, όσο και η μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου, θα υπενθυμίσουν με εμφατικό τρόπο πως η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του ότι έχουν περάσει 84 ημέρες από την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή των όσων είχε δεσμευθεί, θα καθυστερήσει η λήψη της δόσης των 600 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης (SMP’s και ΑNFA’s) και αντί το Δεκέμβριο, θα δοθεί το Φεβρουάριο κα αφού πρώτα επιβεβαιωθεί η ελληνική πρόοδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider