Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ρυθμιστικό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Τι αλλάζει.

Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν με θετική ματιά τα κρυπτονομίσματα και συχνά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αναφέροντας τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών ή ακόμα και απάτης. Παρά τη δυσπιστία τους, δεν έχουν ως προτεραιότητα να νομοθετήσουν αναλόγως. Κατά συνέπεια, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί σε νομικό κενό με περιορισμένη προστασία για τους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εν λόγω αγορά ενώ ταυτόχρονα το πεδίο μένει ανοιχτό για κακόβουλους προγραμματιστές. Αυτή η αληθινή οικονομική «Άγρια Δύση» προκάλεσε δεκάδες δισεκατομμύρια απώλειες για τους επενδυτές μόνο το 2022, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος LUNA και της χρεοκοπίας της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX.

Συμβουλεύοντας απλώς τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους προσφέρουν με άλλο τρόπο προστασία ισχυρών ρυθμίσεων, οι αρχές υπήρξαν αμελείς απέναντι σε αυτό το μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Στα τέλη Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτονομισμάτων (MiCA για συντομία) με στόχο να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Η νέα νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες για την προστασία των χρηστών και των επενδυτών καθώς και για την καταπολέμηση της κατάχρησης και της χειραγώγησης της αγοράς ρυθμίζοντας τις συναλλαγές και την έκδοση κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ρητά ότι θέλει να προωθήσει τη χρήση και την καινοτομία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και όχι να την εμποδίσει. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απρόθυμες να δεχτούν κρυπτονομίσματα, η Ευρώπη υιοθετεί επομένως μια εποικοδομητική και προηγμένη θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Τι αλλάζει;

Οι νέοι κανονισμοί απευθύνονται ειδικότερα σε προγραμματιστές και εκδότες κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντάς τους αρκετούς όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος γίνεται μέσω της δημοσίευσης μιας λευκής βίβλου (white paper). Αυτό το αρχικό βήμα είναι πλέον υποχρεωτικό. Πρέπει να περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες, όπως οι κύριοι κίνδυνοι. Επιπλέον, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πρέπει επίσης να εξηγήσουν τον αντίκτυπο του «νομίσματος» τους στο κλίμα. Αρχικά, έγινε λόγος για απαγόρευση των λεγόμενων απόδειξης εργασίας κρυπτονομισμάτων (Proof-of-Work). Σε έναν τέτοιο μηχανισμό βασίζεται η παραγωγή του Bitcoin, για παράδειγμα, και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε την νομοθεσία με τόσο αυστηρά κριτήρια και αρκέστηκε στην επιβολή υποχρέωσης δήλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα νέα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους (mining) σχεδόν αποκλειστικά πολύ πιο καθαρούς μηχανισμούς όπως το Ethereum το οποίο έχει πρόσφατα μεταβεί σε έναν ενεργειακά αποδοτικό λεγόμενο μηχανισμό απόδειξης στοιχήματος (Proof-of-Stake).

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επιπλέον τα stablecoins. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως του αμερικάνικου δολαρίου. Η κατάρρευση του stablecoin LUNA έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα μπορεί να στερούνται σταθερότητας με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαιτεί τώρα οι εκδότες stablecoins να διατηρούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τονίσαμε παραπάνω, οι αρχές απέφυγαν για πάρα πολύ καιρό, πέρα ​​από την απλή σύσταση να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα, να προσφέρουν επαρκή προστασία σε πολλούς επενδυτές, και ιδιαίτερα σε νέους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν σε αυτή τη θέση, η ΕΕ αποσαφηνίζει τελικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανονισμός αυτός δεν έχει σκοπό να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, αλλά αντίθετα να τονώσει τη χρήση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια ρύθμιση είναι επωφελής για τους χρήστες, αλλά και για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα. Η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κρυπτονομίσματα και οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων για να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομιών και τοποθετείται πλέον στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:25

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 12 Ιουλίου

20:18

Alpha Real Estate: Στις 31/7 η ΓΣ - Στις 5 Αυγούστου η αποκοπή μερίσματος

20:16

Το 34% των Ρώσων είναι υπέρ του πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία

20:04

Τι να προσέξετε μετά το μπότοξ

19:59

Ο Economist απαξιώνει τον Μπάιντεν - Βάζει στη θέση του ένα «πι» και τον καλεί να αποσυρθεί

19:46

ΑΔΜΗΕ: Παρατείνεται η 2η φάση για τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection

19:40

Ποιος είναι ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι: Απόγονος σκλάβων και φίλος του Μπαράκ Ομπάμα

19:30

Βρετανικές εκλογές: Η «σκληρή» πραγματικότητα και το μεγάλο διακύβευμα των Εργατικών

19:29

Δήμος Χειμάρρας: Νέες εκλογές στις 4 Αυγούστου μετά την καθαίρεση Μπελέρη

19:24

Σπάνιες Παθήσεις: Σημαντικές προκλήσεις για 500.000 ασθενείς στη χώρα

19:18

Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στη νέα βρετανική κυβέρνηση

18:59

Αντώνης Ρέμος: Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή - Είμαι ερευνώμενος, όχι κατηγορούμενος

18:50

Alpha Bank: Οι 3 προκλήσεις από τις κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

18:46

ΒΙΣ: Το νέο ΔΣ

18:43

Κρεμλίνο: Η Βρετανία παραμένει μια εχθρική χώρα για τη Μόσχα

18:35

Βρετανία: Ο Στάρμερ σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση - Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργεία

18:21

Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες - Να αυξήσουμε την ένταση του ανταγωνισμού

18:07

Εταιρεία Χώτος: Νέα Βράβευση για τα Τυριά Χώτος

17:58

Κομισιόν: Τελεσίγραφο έως στις 26 Ιουλίου στην Amazon - Για τα μέτρα που έχει λάβει για τις ψηφιακές υπηρεσίες

17:46

Μεσσηνία: Έκρηξη τα ξημερώματα σε Beach Bar στην παραλία Καλογριά στη Στούπα

17:31

ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση ανάρτηση των σημειωμάτων claw back έτους 2023

17:23

Επενδυτική λειψυδρία στο ΧΑ με νέο βύθισμα τζίρου

17:21

Γερμανία: Προϋπολογισμό 481 δισ. με ρεκόρ επενδύσεων και χωρίς άρση του «φρένου χρέους» παρουσίασε ο Σολτς

17:16

Μπελέρης: «Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα»

17:03

Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500

16:52

ΥΠΕΞ για την καθαίρεση Μπελέρη: Καινοφανής πρακτική με πολλά ερωτηματικά για το κράτος δικαίου

16:50

Κιρ Στάρμερ: Ο «βαρετός» πρωθυπουργός της Βρετανίας - Οπαδός της Άρσεναλ και «superboy»

16:48

Συγχαρητήρια Κασσελάκη στους Εργατικούς για τη νίκη τους στις βρετανικές εκλογές

16:41

Μητσοτάκης στη Λευκάδα: Περάσαμε στην υλοποίηση και παράδοση σημαντικών έργων - Από τα μεγαλύτερα στη χώρα το νέο δίκτυο ύδρευσης

16:35

Σταϊκούρας: Το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους

gazzetta
gazzetta reader insider insider