Το 2023 είναι μια χρόνια που όμοια της έχει χρόνια να εμφανιστεί σε ότι έχει να κάνει με την κατανομή των επιδοτήσεων.
Είναι μια χρόνια που ξεκάθαρα βρήκε ανέτοιμη τη χώρα μας σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων που κατευθύνονται προς το γεωργικό τομέα.
Βρισκόμαστε κοντά στα μέσα Αυγούστου και η εφαρμογή του ΟΣΔΕ βρίσκεται σε ποσοστό λειτουργικότητας που δε ξεπερνά το 50% (προβλήματα καταχώρησης οικολογικών σχημάτων, αίτησης εξισωτικής ενίσχυσης, συνδεδεμένων ενισχύσεων και πολλά άλλα). Από την άλλη καλούνται οι παραγωγοί όλο το καλοκαίρι να μαζεύουν δικαιολογητικά για να πάρουν ότι δικαιούνται από τις κοινοτικές ενισχύσεις που τους αναλογούν, που από φέτος πάντως θα είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αδυναμία επίλυσης πολλών προβλημάτων φαίνεται πως έχουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημοσίου και ενώ η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως και 25 Αυγούστου. Οι πρώτες επιστολές που δηλώνονται αλλά και επισημαίνονται οι σχετικές αδυναμίες έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσουν και άλλες αν τα προβλήματα επιμείνουν.
Είναι δεδομένο πως αρκετά χρήματα θα χαθούν, λόγω των καθυστερημένων αποφάσεων και φυσικά οι πληρωμές θα έχουν προβλήματα, όποτε αυτές γίνουν και όπως γίνουν αν το υπουργείο δε λάβει σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα προβλήματα και σπεύσει να τα διορθώσει το συντομότερο δυνατό.
Τις αδυναμίες και τα προβλήματα καλείται να επιλύσει το ΥΠΑΑΤ και ο κύριος Αυγενάκης προσωπικά γιατί είναι μια καυτή «πατάτα» που μάλλον θα πέσει στα χέρια του νέου ΥΠΑΑΤ, χωρίς να φέρει ο ίδιος αποκλειστικά την ευθύνη.
Πάντως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πιο έντονη δραστηριότητα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα του ΟΣΔΕ, ενώ ακούγεται πως καταρχήν θα παραταθεί μέχρι αρχές - μέσα Σεπτεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Όπως και να έχει, οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν πως έχουμε «αγώνα» μπροστά μας.