Τα διαζυγια είναι πάντα δύσκολες καταστάσεις, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά. Στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν μη τι άλλο, παιδιά δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, εδώ και καιρό ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάπου εδώ, συνεπώς, η πολιτική σχέση των δύο κομμάτων φτάνει στο τέλος της και απλώς αναμένουμε την τυπική επιβεβαίωση αυτού.
Το σκηνικό, όμως, έχει πάρει φωτιά. Από τη μία, ο Πάνος Καμμένος βάλλει κατά πάντων, αλλά την ίδια ώρα είναι…πολέμαρχος χωρίς πολεμιστές, καθώς βουλευτές και υπουργοί από το κόμμα του διαφοροποιούνται τόσο ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και ως προς την παραμονή τους στην κυβέρνηση. Από την άλλη, και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν ο κ. Καμμένος τους επόμενους μήνες να…πάρει το όπλο του και να βάζει διαρκώς φιτιλιές, όπως το έκανε το βράδυ του Σαββάτου μέσω twitter.
Με άλλα λόγια, όπως συζητήθηκε και στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, το ευκταίο σενάριο είναι ένα ήπιο διαζύγιο, σε πνεύμα συνεργασίας, όπως υπήρξε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έκανε ήδη μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης: μη θέλοντας να διαιωνίσει ένα γαϊτανάκι δημόσιας αντιπαράθεσης με τους ΑΝΕΛ, μετέθεσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο του OPEN, την Τετάρτη. Έτσι, θα έχει προηγηθεί η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, αν και δύσκολα ο κ. Καμμένος θα ανακοινώσει εκεί τις οριστικές του αποφάσεις για αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Καμμένος κόβει τις γέφυρες και τραβάει το σχοινί. Από εκεί που ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας έσπευσε μέσω επίσημης διαρροής από τους ΑΝΕΛ να κλείσει προς ώρας αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Καμμένος απουσιάζει και σήμερα εκτός Ελλάδος, αλλά, όπως και να έχει, διαμορφώνεται ένα σκηνικό έντασης ουχί καταλλαγής.
Βεβαίως, σημαντικό μέρος του εκνευρισμού του κ. Καμμένου απορρέει από το γεγονός ότι βουλευτές και υπουργοί λοξοκοιτούν πλέον ανοιχτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αγνοούν τις επιταγές του. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι με το ενάμιση πόδι εκτός ΑΝΕΛ. Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται η Έλενα Κουντουρά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έχει τεθεί εκτός κόμματος ήδη, ενώ και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη (δεν είναι βουλευτής) δεν απορρίπτει κάθετα τη Συμφωνία των Πρεσπών και επίσης δεν θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Να αποχωρήσει από την κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε ο Νίκος Μαυραγάνης, ενώ άγνωστος Χ είναι η στάση του βουλευτή και υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Καμμένος έχει μείνει με δύο «μουτζαχεντίν»: την υφυπουργό Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που προτίθεται να αποχωρήσει από το υπουργείο της και με τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη, μιας και ο έτερος βουλευτής του κόμματος, Κώστας Ζουράρις διαφωνεί με την προοπτική αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Όπως και να έχει, το πολιτικό περιβάλλον είναι διακεκαυμένο, το Μαξίμου, όμως, επιδιώκει εκτόνωση. Το πώς αυτή θα επιτευχθεί, παραμένει ανοιχτό, με δεδομένη τη στάση του κ. Καμμένου. Την ίδια ώρα, δε, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στη ΝΔ, καλώντας την να καταθέσει πρόταση μομφής, την ώρα που κομματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλή πλειοψηφία στη Βουλή: και για τις Πρέσπες, αλλά και για την παραμονή του στην κυβέρνηση.