Είναι γνωστό σε όλη την πολιτική «πιάτσα» ότι ο Πάνος Καμμένος είναι πολιτικά απρόβλεπτος, η πολιτική του συμπεριφορά άκρως ευμετάβλητη και, γενικά, πολλές φορές…δεν πρέπει να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς όσα λέει. Οι κινήσεις του, όμως, τις τελευταίες μέρες που κατέληξαν σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση μέσω twitter, όπου έγραψε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση, εκτός αν η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών συνδεθεί με αυτή.
Ο κ. Καμμένος μέσα σε ελάχιστες μέρες διήνυσε μακρύ δρόμο: από την προθυμία του να το κάνει «Κούγκι», από τις διαρροές ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά αυτός δεν ενέδωσε, από τη διαρροή του «αποχαιρετισμού» του στους Στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Καμμένος έφτασε την Παρασκευή το πρωί να δηλώνει ότι δεν είναι υπό παραίτηση, στη συνέχεια ακύρωσε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τη συνέντευξή του στο Star, συγκάλεσε την Κ.Ο. του κόμματός του και πίεσε τους υπουργούς του να δηλώσουν ότι θα αποσυρθούν από τα υπουργεία τους, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, και, τέλος, με το tweetτου, ξέκοψε το ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, δε, φέρεται να επικοινώνησε και με το Μαξίμου, σε πνεύμα ανάλογο αυτού που αποτυπώθηκε στο tweet.
Αν μη τι άλλο, ακόμα και για τον κ. Καμμένο, τόσοι πολλοί μετεωρισμοί, σε τοσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολλοί. Η στάση του, δε, φέρεται να έχει προβληματίσει το Μαξίμου που, κατά βάση, παρακολουθεί τις κινήσεις του και αποφεύγει να δυναμιτίσει την κατάσταση. Άλλωστε, η γραμμή που έχει χαραχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Τρίτη, και εντεύθεν είναι να επιδιωχθεί ένα ήπιο διαζύγιο. Αυτή μοιάζει να ήταν και η «γραμμή» του τηλεφωνήματος που έγινε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρκετά ζητήματα φαίνεται πως έκλεισαν σε εκείνο το τηλεφώνημα, οπότε εκεί αποδίδεται η «σιγουριά» του πρωθυπουργού στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη, αλλά και η «θορυβώδης» μετατόπιση του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Πώς προχωράμε τώρα; Με δεδομένο ότι η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου δεν έγινε, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτή την εκκρεμότητα. Το αν θα συναντηθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι, επίσης, ανοιχτό, αν και, όπως προαναφέρθηκε, ο θόρυβος που σήκωσε ο Πάνος Καμμένος καθόλου δεν άρεσε στην κυβέρνηση.
Βεβαίως, μπορεί να μην άρεσε η στάση του κ. Καμμένου, από τη στιγμή, όμως, που ο κ. Καμμένος δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν έχει αναγάγει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε κρας τεστ για την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συναινετικό διαζύγιο. Πώς, όμως, αυτό θα γίνει, από τη στιγμή που υπουργοί των ΑΝΕΛ αρνούνται να αποχωρήσουν από τις υπουργικές τους θέσεις; Σημειωτέον, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κ. Καμμένος εισηγήθηκε να αποχωρήσουν οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση να μην έχει κανένα στοιχείο από ΑΝΕΛ. Εδώ, όμως, διαφαίνεται το στρατηγικό αδιέξοδο του κ. Καμμένου, ο οποίος, άπαξ και δεν επιλέγει την οδό της ευθείας ρήξης με τον κυβερνητικό του εταίρο, μπορεί εκών άκων να οδηγηθεί στην οδό της κοινοβουλευτικής «ανοχής». Σε ένα διαζύγιο light, δηλαδή.
Με άλλα λόγια, μπορεί να μην απαιτηθεί καν μια εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία για την κυβέρνηση, πέρα από αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη, με δεδομένο ότι οι τόνοι σηκώθηκαν πολύ ψηλά, ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει ούτως ή άλλως ψήφο εμπιστοσύνης, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το σκηνικό, όμως, είναι άκρως ευμετάβλητο και οι εξελίξεις όχι πάντα γραμμικές.