Σταθάκης: Δεν καθυστερήσαμε με τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Δεν καθυστερήσαμε με τους υδρογονάνθρακες
Δεν μπορούμε να μην πάμε «by the book» στους υδρογονάνθρακες, αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

«Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις περιοχές της Κρήτης έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Δέχομαι οποιαδήποτε πρόκληση στο θέμα αυτό», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ την Τρίτη με θέμα την γεωπολιτική της ενεργειακής μετάβασης.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην κύρωση των συμβάσεων στην περιοχή της Κρήτης , ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η διαδικασία εξελίχθηκε μόλις μέσα σε έναν χρόνο από τη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα από την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ (Ιούλιος 2017). «Η διαδικασία για τον διαγωνισμό, τη κατοχύρωση και τη σύμβαση έγινε μέσα σε έναν χρόνο. Έκτοτε υποβλήθηκε η περιβαλλοντική μελέτη. Ο κ. Μανιάτης λέει να μην πάμε by the book, αλλά δεν γίνεται να μην το κάνουμε αυτό. Απαιτούνται τρεις μήνες για τη διαβούλευση όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και δύο μήνες για το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή συνολικά πέντε μήνες».

Νωρίτερα, ο κ. Μανιάτης είχε ασκήσει κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιπαραβάλλοντας την ταχύτητα με την οποία κινείται η Κύπρος στην οποία πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το μεγάλο κοίτασμα «Γλαύκος». Όπως τόνισε, «στην Ελλάδα υπάρχει μια επενδυτική τρέλα. Θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν προχωρήσει επενδύσεις όπως το Ελληνική ή η κύρωση των συμβάσεων στην Κρήτη που έχει ζητήσει η ExxonMobil».

Απαντώντας στην κριτική του κ. Μανιάτη, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα η τρέχουσα διαδικασία προχωρά πιο γρήγορα και ότι ακολουθήθηκε διαδικασία fast track.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού κλάδου σημειώνοντας ότι η στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο στον τομέα αυτό είναι «μια καλή στρατηγική», η οποία λειτουργεί με βάση τους όρους της ελεύθερης αγοράς όπως αυτοί ισχύουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και θα εξυπηρετήσει τα μεγάλα έργα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η λογική που ακολουθείται είναι το εμπορικό κομμάτι να ιδιωτικοποιηθεί και οι υποδομές να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο ενώ απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι:

«το 2015 παραλάβαμε έναν κατάλογο πλήρους ιδιωτικοποίησης στον ενεργειακό τομέα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, αποκρατικοποίηση 17% της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) αλλά εμείς αλλάξαμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και δεν προχωρήσαμε σε πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider