Στο μυαλό του πρωθυπουργού: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μυαλό του πρωθυπουργού: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για ταυτόχρονες κάλπες, όμως φαίνεται να θεωρεί ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να ανακτήσει τη δυναμική της και να διεκδικήσει με αξιώσεις μία νίκη στις εθνικές εκλογές.

Σταθερά προσηλωμένος στην απόφαση να μην κάνει τετραπλές εκλογές τον Μάιο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για ταυτόχρονες κάλπες, όμως φαίνεται να θεωρεί ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να ανακτήσει τη δυναμική της και να διεκδικήσει με αξιώσεις μία νίκη στις εθνικές εκλογές.

Στην τελευταία «κλειστή» κι εν μέρει «κρυφή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε συζήτηση μόνο για τις υποψηφιότητες που πλαισιώνουν το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναπόφευκτα η συζήτηση στο κομματικό όργανο πήγε και στον χρόνο των εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει ότι δεν έχει πρόθεση να στήσει παράλληλες κάλπες στις 26 Μαΐου. Βεβαίως, αποκάλυψε πως ακόμη και τώρα εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις από κάποιους συνεργάτες και στελέχη του να πάει σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, όμως όπως είπε «εγώ είμαι αντίθετος».

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει πως η κυβέρνησή του χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους αναποφάσιστους πολίτες να γείρουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 25% που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις στους «αναποφάσιστους» και μάλιστα το 1/3 εξ αυτών στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτό το κομμάτι των αναποφάσιστων μπορεί ακόμη και τώρα να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι τώρα δεν έχει επιλέξει να ακολουθήσει την Νέα Δημοκρατία. Όμως, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει για πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα, κι αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο, πως υπάρχει φως στο τούνελ κι ότι σταδιακά επέρχεται αποκατάσταση στην ελληνική οικονομία. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο κι έπειτα από μερικούς μήνες βγήκε με επιτυχία και στις αγορές. Όμως η βελτίωση των δεικτών δεν έχει περάσει ακόμη στην καθημερινότητα των πολιτών. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Να απορροφήσει τις ανησυχίες των πιο αδύναμων εντάσσοντάς τους στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ασφαλώς να «ανακουφίσει» εκατομμύρια πολιτών που έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και αδυνατούν να τις αποπληρώσουν. Κάτι που μπορεί να γίνει με την ρύθμιση για τις 120 δόσεις που φαίνεται πως θα ψηφιστεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τη Βουλή. Οι 120 δόσεις αναμένεται να «ζεστάνουν» και τα ταμεία του κράτους που έχουν ανάγκη από ρευστότητα.

Με αυτά τα δύο μέτρα αλλά και με κινήσεις που έχουν και δημοσιονομικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα όπως η αποπληρωμή μεγάλου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για να οδηγήσει το κόμμα του στην μάχη των ευρωεκλογών.

Οι ευρωεκλογές είναι ένα κρίσιμο τεστ και για το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που όλα δείχνουν πως αποτελεί τον προπομπό μίας μονιμότερης συνεργασίας. Ο στόχος είναι προφανώς η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν όμως και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό δεν είναι κάτι που κάμπτει το κυβερνητικό στρατόπεδο που θεωρεί ότι νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία θα μπορούσε να είναι και μία μικρή διαφορά με την ΝΔ ή ένα ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκετά κάτω από το 30%. Εφόσον το ποσοστό μίας «ήττας» είναι μικρό και διαχειρίσιμο ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος πως μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Τα θετικά των μέτρων θα αρχίσουν να «εμφανίζονται» στις τσέπες των πολιτών και συγχρόνως μπορεί να γίνουν και νέες διορθωτικές κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα που δεν αποκαλύπτονται - απλώς υπονοούνται - στην κατεύθυνση της στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του. Ακόμη και οι αντιδράσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί και να υποχωρήσουν και σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει η πρόοδος στις οικονομικές σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία ειδικά εάν αυτή αφορά τον βορειοελλαδικό χώρο.

Για το πρωθυπουργικό περιβάλλον ακόμη και η υπόθεση Novartis αν οδηγηθεί κάπου μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο. Και πρωτίστως στην αίσθηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαλύπτει σκάνδαλα σε αντίθεση με την ΝΔ που μιλάει για σκευωρία και προεξοφλεί την παραγραφή της.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider