Οι «γκρίζες ζώνες» του πακέτου Τσίπρα, η επιστροφή στο 2014 και οι (προεκλογικές) υποσχέσεις για το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «γκρίζες ζώνες» του πακέτου Τσίπρα, η επιστροφή στο 2014 και οι (προεκλογικές) υποσχέσεις για το 2020
Πώς διαβάζουν στη ΝΔ το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα και οι προετοιμασίες για την εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στη Βουλή από σήμερα.

Μια ενστικτώδης αντίδραση φίλων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η ΝΔ «αιφνιδιάστηκε» από την έκταση του πακέτου θετικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι κάπως διαφορετική: στη ΝΔ ανέμεναν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, τουλάχιστον για το 2019, και εκτιμούν ότι πρόκειται για αποσπασματική εφαρμογή του προγράμματος του κόμματος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της οδού Πειραιώς μιλούσε χθες το βράδυ στο Reader.gr για μια πρωθυπουργική «κίνηση απελπισίας». Κατ’ αρχάς, στη ΝΔ διακρίνουν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα σε δύο φάσεις: αυτές που θα νομοθετηθούν άμεσα και θα αφορούν το 2019 και αυτές που αφορούν το 2020 και μετά και έχουν ουσιαστικά προεκλογικό χαρακτήρα, μιας και θα αποτελέσουν ύλη της προεκλογικής περιόδου. «Ξέρει ότι δεν θα διαχειριστεί ο ίδιος την κατάσταση, οπότε νιώθει την ευκολία να πει ό,τι θέλει», έλεγε το ίδιο στέλεχος, αναφορικά με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το 2020 και εντεύθεν.

Ως προς το 2019, από τη ΝΔ μιλούν για…επιστροφή στο 2014. Και αυτό, γιατί ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν στο 13% στο τέλος του 2014 και στη συνέχεια, κλιμακωτά, αυξήθηκε στο 23% και στο 24%, ενώ και τα τρόφιμα ήταν ως επί το πλείστον στη μεσαία κατηγορία του ΦΠΑ και μετετάχθησαν στην υψηλή, μετά τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015. Όσο για τη «13ησύνταξη», στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δίνει ένα πολύ μικρό μέρος σε σχέση με αυτά που είναι προγραμματισμένο να περικοπούν, με βάση την ψηφισμένη μείωση για το αφορολόγητο. Γι’ αυτό και από την οδό Πειραιώς επιμένουν στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ψηφίσει, παρά το ότι, ουσιαστικά, και η Κομισιόν συμπεριέλαβε στο βασικό της σενάριο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, υπάρχει έντονος προβληματισμός σε στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου για τον μηχανισμό που περιέγραψε ο πρωθυπουργός για τα πλεονάσματα. Και αυτό, γιατί τα διαθέσιμα που είπε ότι θα κατατεθούν σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό είναι ταμειακά, ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% σε κάθε έτος είναι δημοσιονομικός. Με άλλα λόγια, η σύγχυση ταμειακού διαθέσιμου με δημοσιονομικό στόχο είναι για τα γαλάζια στελέχη σαν σύγκριση μήλου με πορτοκάλι.

Για τις εξαγγελίες που αφορούν το 2020 και τα επόμενα χρόνια, τώρα, ενδεικτικό είναι το σχόλιο της εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη ότι «o κ. Τσίπρας απόψε εξήγγειλε τον εαυτό του ως λύση για τα προβλήματα που ο ίδιος προκάλεσε». Σημειωτέον, για επιμέρους μέτρα, όπως π.χ. για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ως τα 20.000 ευρώ, γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για κλιμακωτή κατάργηση τόσο της εισφοράς αλληλεγγύης όσο και του τέλους επιτηδεύματος, ενώ προσθέτουν ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν αυτή που μείωση τους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης το 2014.

«Φέρνουν νωρίτερα τα Χριστούγεννα, γιατί ξέρουν ότι δεν θα είναι αυτοί που θα μοιράσουν τα δώρα», έλεγαν γαλάζια στελέχη στο Reader.gr. Είναι, δε, προφανές ότι, πέραν της υπόθεσης Πολάκη, αλλά και του γιοτ Παναγόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει εφ’ όλης της ύλης σήμερα το απόγευμα στον πρωθυπουργό και για την οικονομία. Αυτό, δε, που προσθέτουν αρκετά κεντρικά γαλάζια στελέχη, με τα οποία το Reader.grσυνομίλησε, είναι ότι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού απουσιάζουν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα: για τις επιχειρήσεις, για τα φυσικά πρόσωπα, για τις εισφορές, για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και για τα πλεονάσματα, καθώς διαβάζουν τον μηχανισμό εξόφλησης των δανειστών που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας ως «εγγυοδοσία» για πλεονάσματα 3,% ως το 2022.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider