Ο κύβος ερρίφθη: 7 Ιουλίου οι εκλογές - Η Αχτσιόγλου νέα εκπρόσωπος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κύβος ερρίφθη: 7 Ιουλίου οι εκλογές - Η Αχτσιόγλου νέα εκπρόσωπος
Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου είναι η τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, λίγο προτού ο πρωθυπουργός ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 7η Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου θα αποτελέσει το νέο πρόσωπο της Κυβέρνησης στον αγώνα της ενημέρωσης.

Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου είναι η τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα λίγο προτού ο πρωθυπουργός ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 7η Ιουλίου και διαλυθεί η Βουλή.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και αιφνιδιασμού για την αξιωματική αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Νέα Δημοκρατία προκαλώντας την, εάν πραγματικά επιθυμεί την μείωση του σκληρού αυτού μέτρου, που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από 1.1.20 να προσέλθει στην Βουλή και να υπερψηφίσει την σχετική τροπολογία. Ο πρωθυπουργός διασαφήνισε το βράδυ ότι στις 10 Ιουνίου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου επικαλούμενος ως εθνικό λόγο την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για την διάλυση της Βουλής και θα πει, όπως αποκάλυψε στην συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση πως «η ελληνική οικονομία πρέπει να παραμείνει στον ενάρετο κύκλο και να μην δημιουργηθεί περίοδος αναταράξεων».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του για τον θόρυβο που προκαλεί η αντιπολίτευση σε σχέση με το γεγονός πως η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την ερχόμενη Παρασκευή για να νομοθετεί και είπε ότι ειδικά το θέμα της αλλαγής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα μπορούσε να ψηφιστεί και συναινετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσέλθει με το κόμμα του στη Βουλή και να ψηφίσει τους Κώδικες αλλά και την νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του αφορολογήτου που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από 1.1.2020 .»Τον καλώ να έρθει στη Βουλή και να το ψηφίσει αυτό το μέτρο. Καλούμε την αντιπολίτευση να μην απέχει» είπε ενώ σχολίασε ιδιαίτερα αυστηρά την στάση της ΝΔ στο θέμα της επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα ασκεί τις αρμοδιότητές της όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα και το Νόμο μέχρι την τελευταία στιγμή και καταλόγισε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σε όσους θέλουν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδεικνύοντάς του να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ένα θέμα που κρύβει βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι η μέγιστη θεσμική παρεκτροπή να θέλει κανείς να εμπλέξει κανείς σ’ αυτόν τον ύπατο θεσμό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το κεντρικό δίλημμα της εθνικής κάλπης και είπε ότι τ «η εφαρμογή ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου» . Θύμισε ότι οι ευρωεκλογές ήταν δημοψήφισμα γι’ αυτά τα μέτρα και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε για την εφαρμογή τους, για να προσθέσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει πλήρη γνώση του διακυβεύματος.

Δεν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική για τον παραγκωνισμό της μεσαίας τάξης και υπενθύμισε ότι τα πρώτα χρόνια η κυβέρνήσή του σχεδίαζε με τα χέρια στην πλάτη. «Η επιλογή μας να κατανείμουμε τα βάρη ήταν μία δίκαιη επιλογή δεδομένων των συνθηκών εκείνη την περιόδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Υποσχέθηκε νέο πολιτικό σχέδιο και τόνισε ότι «Δεν είναι αφήγημα μεσαίας τάξης, αλλά υποχρέωσή μας να στραφούμε στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη».

Στο μεταξύ, η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κυβερνητική εκπρόσωπος έως την διενέργεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρείται ειλημμένη κι αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider