Τσίπρας: Σηκώσαμε το τουριστικο προιόν στην κορυφή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Σηκώσαμε το τουριστικο προιόν στην κορυφή
«Η δυναμκή του κλάδου του τουρισμού είναι τεράστια και το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι δεδομένος τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 27 ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσαμε εύκολα να γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.

Αναφερθείς στον τουριστικό κλάδο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο τουρισμός κατάφερε να ανθεί ακόμα και τα πολύ δύσκολα χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κατάρρευσης της χώρας από το 2010 έως το 2014». «Όταν αναγκαστήκαμε να οργανώσουμε τα πράγματα από την αρχή, αυτό δεν ίσχυσε για τον τουρισμό κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο σύνολο του κλάδου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θυμάμαι το 2013 στην αντίστοιχη Γενική Συνέλευση όπου είχα παρευρεθεί ως αντιπολίτευση, είχατε θέσει ως στόχο να φτάσουμε το 2021 τα 24 εκατ. αφίξεις και ευτυχώς πέσατε έξω αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 33 εκατ.. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η δυναμκή του κλάδου είναι τεράστια και το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό. Όταν μάλιστα η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στο 30%, δικαίως κι όχι τυπικά μιλάμε για την βαριά βιομηχανία του τόπου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας - ΣΕΤΕ

Χαρακτηρίζοντας την συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ως μια διττή εθνική επιτυχία εξήγησε ότι αφενός στα δύσκολα χρόνια όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας κρίσης και η εικόνα της χώρας τσαλακώθηκε κατάφερε να την αναστήσει κι αφετέρου ότι ο τουριστικός κλάδος τροφοδότησε την μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την στενωπό των μνημονίων κάτι που δεν ήταν, όπως είπε, δεδομένο.

Το στοίχημα πλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η περαιτέρω ενίσχυσή του τουρισμού της χώρας κι αυτό, όπως σημείωσε, θα γίνει αν εργαστούμε σε τρεις συγκεκριμένους τομείς.

  • Ο πρώτος αφορά στην μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, γι’ αυτό και μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον φόρο στην ενέργεια και τον φόρο διαμονής. Παράλληλα προχωρήσαμε και στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας με στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κι αδυνατούν να απευθυνθούν στις τράπεζες , οι οποίες όπως είπε λειτουργούν ακόμα με κριτήρια κρίσης, «πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ό,τι δεν χρειάζεσα το δάνειο για να το πάρεις».
  • Ως δεύτερο τομέα υπέδειξε τις υποδομές τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε τα τελευταία χρόνια το σύνολο των οδικών αξόνων που είχαν μείνει πίσω, ενώ προχωρά και την αξιοποίηση μεγάλου μέρους των αεροδρομίων της χώρας αλλά και τον ΟΛΠ.
  • Τρίτος και τελευταίος τομέας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή του κινήτρου των τουριστών να έρθουν στη χώρα, κι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο τουρισμός αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης κι όχι άναρχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider