Πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση
Το τραγικό περιστατικό της Μόριας «σκιάζει» τις όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Tο πιο δύσκολο κρας τεστ που έχει κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση της «νάρκης» του προσφυγικού/μεταναστευτικού, μιας και οι συνθήκες στα νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολες και το τραγικό περιστατικό της Μόριας «σκιάζει» τις όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες. Υπό αυτό το κράτος, η κυβέρνηση κλήθηκε να παρέμβει, προκειμένου να δώσει λύση στην κατάσταση.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές στο Reader.gr, υπάρχει διαφορά προσέγγισης σε σχέση με τον χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς δεν κινούμαστε επικοινωνιακά, αλλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επί της ουσίας», έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη και άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί, με τους οποίους το Reader.gr συνομίλησε, αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μια στροφή στον ρεαλισμό. Εξ ου και από την κυβέρνηση μιλούν πλέον για «μεταναστευτικό» και όχι για «προσφυγικό», λαμβάνοντας υπόψιν την εθνοτική συγκρότηση των ανθρώπων που έρχονται πλέον στα ελληνικά νησιά, με λίγους να είναι από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

Τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα είναι επάλληλα. Για παράδειγμα, ήταν εδώ και καιρό κοινός τόπος στις κρατικές αρχές ότι, ακόμα και ένας νέος γύρος αποσυμφόρησης των νησιών να «έτρεχε», αν δεν βελτιώνονταν οι διαδικασίες απονομής ασύλου, θα ήταν δώρον άδωρον. Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που τίθεται επί τάπητος, με στόχο η Μόρια εντός του επόμενου διμήνου να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, συνδυάζεται και με πιο γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως έγραψε από το πρωί της Δευτέρας το Reader.gr.

Αυτές οι αλλαγές θα δρομολογηθούν προοδευτικά, ενώ σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταση των περιπολιών στα σύνορα. Το Λιμενικό διαθέτει επιπλέον 5 πλωτά μέσα και 100 άτομα προσωπικού, ενώ και οι περιπολίες θα ενταθούν, συνδυαστικά με τη χρήση και άλλων μέσων για τον ταχύ εντοπισμό κινήσεων από την απέναντι ακτή. Όταν, πάντως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, τότε το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η διαδικασία θα τρέχει γρηγορότερα.

Ο στόχος είναι η εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται εντός ενός τριμήνου. Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν και νέες δομές ανά την Επικράτεια, με αρκετές να είναι κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ώστε να οδηγούνται εκεί οι παράτυποι μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι ως το 2020 να έχουν γίνει περί τις 10.000 επιστροφές, αριθμός που φαντάζει προωθημένος σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα των ούτε 2.000 επιστροφών εντός της προηγούμενης τριετίας. Παράλληλα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι θα στεγαστούν σε ξενοδοχειακές δομές και διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούνται, με τη βοήθεια προγράμματος της Κομισιόν, αλλά και του προγράμματος Ήλιος που προϋπήρχε.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διεθνοποιήσει και το ζήτημα, καλώντας τους Ευρωπαίους να συζητήσουν επ’ αυτού στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κύπρου που αποτυπώνει την κοινή γραμμή των τριών χωρών, όπως είχε αποκαλύψει την Κυριακή το Reader.gr.

Βεβαίως, δεν λείπει και ο προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μιας και το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα σύνθετο, πολυδιάστατο, με σαφή γεωπολιτική πτυχή και μια Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει πλήρως τη Δήλωσης με την Ε.Ε., αφήνοντας εκατοντάδες να περνούν προς τα ελληνικά νησιά. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν χρόνο μέχρι να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες δύσκολες στιγμές τις επόμενες εβδομάδες. Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι ο χειμώνας να είναι ομαλός.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider