Τα ραντεβού Μητσοτάκη για τους «200» της ψήφου των ομογενών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ραντεβού Μητσοτάκη για τους «200» της ψήφου των ομογενών
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας να ανοίξει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ετοιμάζεται να ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μιας και ωριμάζει πλέον και στο υπουργείο Εσωτερικών η βασική ιδέα για το που θα κινείται η κυβερρνητική πρόταση. Το γεγονός, όμως, ότι τα κόμματα έχουν αντικρουόμενες θέσεις, αλλά κυρίως το ότι απαιτούνται οπωσδήποτε 200 ψήφοι στη Βουλή, προκειμένου μια νομοθετική ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή, καθιστά αδήριτη τη συνεννόηση για την κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, ο στόχος των 200 βουλευτών θεωρείται δύσκολος, αν και το πολιτικό παίγνιο μόλις ξεκινά.

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών είναι επιστολική ψήφος, για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτύπωση της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, χωρίς σταυρό, και ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Βεβαίως, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 που είναι σήμερα στους 15 που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρχει και εκπροσώπηση από την ελληνική παροικία του εξωτερικού στις λίστες των κομμάτων, σημαίνει ότι παράλληλα ανοίγει και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με την κυβέρνηση ήδη να επεξεργάζεται μια πρόταση με ενισχυμένη αναλογική, κλιμακωτό μπόνους και αφετηρία γι’ αυτό το ποσοστό του 37%.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μιας και οι ισορροπίες είναι λεπτές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτός ο κύκλος επαφών μπορεί να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από την τριμερή με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πρόταση αντιμετωπίζεται ως βάση συζήτησης και όχι ως θέσφατο, αν και κυβερνητικοί παράγοντες καθιστούν σαφές ότι δεν συζητούν στη βάση της πρότασης που κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μην συνυπολογίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, παρά να εκλέγονται κλιμακωτά βουλευτές Επικρατείας, ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων. Με βάση την πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, 3 βουλευτές Επικρατείας θα εκλέγονται με βάση τις ψήφους στην Επικράτεια, ενώ ανά 60.000 ψηφίσαντες θα εκλέγεται και ένας βουλευτής Επικρατείας, με μίνιμουμ 3 και μάξιμουμ 12 βουλευτές Επικρατείας να εκλέγονται.

Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με την επιστολική ψήφο που προτείνει η ΝΔ και με το να συνυπολογίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο εθνικό αποτέλεσμα και όχι σε αυτό των εκλογικών περιφερειών, αλλά ζητά και ειδική εκλογική περιφέρεια κατοίκων του εξωτερικού, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εκλέγονται 5-7 βουλευτές από αυτή την περιφέρεια, με ειδικά ψηφοδέλτια.

Πρόεκειται, με άλλα λόγια, για σημαντικά διαφορετικές προτάσεις, με κυβερνητικούς επιτελείς να εκτιμούν ότι κυρίως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτή του ΚΙΝΑΛ, έχουν συνταγματικούς περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης, μιας και η θεσμοθέτηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης την επανέλαβε καταχειροκροτούμενος από την Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider