Μεταναστευτικό και Μόρια κυριαρχούν στην ώρα του Πρωθυπουργού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταναστευτικό και Μόρια κυριαρχούν στην ώρα του Πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση πορεύεται με σαφέστερο καταμερισμό αρμοδιοτήτων στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κάνει πρεμιέρα στην ώρα του πρωθυπουργού με Μόρια. 

Με νέα, σαφέστερη δομή πορεύεται η κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, μιας και, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χθες έλαβε χώρα άλλη μια σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των αρχών της πολιτείας. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει σήμερα την «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Αρχής γενομένης από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, καίριος φαίνεται ότι θα είναι πλέον ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών, μιας και θα έχει συντονιστικό ρόλο στις ενέργειες που θα κάνουν Δήμοι και Περιφέρειες που πλέον καλούνται να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο βάρος αρμοδιοτήτων, ώστε να επιμεριστεί ο προσφυγικός φόρτος και να μην επιβαρύνονται αποκλειστικά και μόνο τα νησιά. Η λογική είναι η ακόλουθη: εφόσον οι ΟΤΑ για τα περισσότερα ζητήματα είναι σε τακτική συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τότε είναι και εύλογο το υπουργείο Εσωτερικών να καλείται να δώσει λύσεις σε διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχείριση της κατάστασης. Μάλιστα, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ευέλικτο ως προς τα αιτήμτα των ΟΤΑ, μιας και αναγνωρίζεται η συμβολή, αλλά και η επιβάρυνσή τους από τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Μια σημαντική αλλαγή, επίσης, είναι ότι θα υπάρχει πλέον αρμόδιος για την επικοινωνία ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό: αυτός θα είναι ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Λογοθέτης έλκει την καταγωγή του από τη Σάμο, έχει μεγάλη εμπειρία, μιας και έχει υπηρετήσει για χρόνια σε ΚΥΤ της Σάμου ως γιατρός, ενώ είναι ένας από τους ανθρώπους που τους τελευταίους μήνες ασχολείται με πολλά, μικρά και μεγαλύτερα, πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν.

Βεβαίως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την υψηλή εποπτεία για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος: από τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας έως την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά πρώτης υποδοχής και από την προσπάθεια ελάφρυνσης των νησιών με μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα έως την καλύτερη οργάνωση του νομοθετικού πλαισίου για τις αιτήσεις ασύλου και τις επιστροφές, τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών.

Το νομοθέτημα για το άσυλο, άλλωστε, αναμένεται να βρεθεί και στην πρώτη γραμμή της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Βαρουφάκη, μιας και ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει λεπτομερώς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση των ροών, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών, στις οποίες διαβιούν οι αιτούντες άσυλο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στη νησιά. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, αυτές τις μέρες έχουν φύγει κάποιες χιλιάδες άνθρωποι από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ρυθμός που θα συνεχιστεί, μιας και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη βιώσιμων συνθηκών στη Μόρια-αλλά και σε άλλα υπερφορτωμένα ΚΥΤ-εντός διμήνου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider