Κ. Χατζηδάκης: Παρακαταθήκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΥΠΕΝ - Κ. Σκρέκας: Η ενέργεια «κλειδί» για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Χατζηδάκης: Παρακαταθήκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΥΠΕΝ - Κ. Σκρέκας: Η ενέργεια «κλειδί» για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη

«Ως 18μηνο σοβαρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη», συνόψισε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη θητεία του στο ΥΠΕΝ, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο υποδέχθηκε, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία του και συμπαραστάτης του σε ό,τι χρειαστεί. Ο νέος υπουργός ΠΕΝ από την πλευρά του τόνισε πως «Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, κορωνίδα της θητείας του αποτέλεσε η διάσωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, με συνέπεια όχι μόνο να αποφύγει η εταιρεία τη χρεοκοπία, αλλά και να γίνει η ενέργεια ο ισχυρότερος σύμμαχος της προσπάθειας για ανάπτυξη και για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. «Σήμερα μιλάμε για μία καινούργια ΔΕΗ. Και αυτό πιστώνεται τόσο στη Διοίκηση της επιχείρησης, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση».

Στον απολογισμό του, έκανε επίσης μνεία στις μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αύξηση της παρουσίας των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τόσο με την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, όσο και με τις παρεμβάσεις για την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο στον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έναρξη μέσα στο 2020 των διαγωνισμών για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, όπως για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την εφαρμογή τoυ Target Model από την 1η Νοεμβρίου 2020. «Σε σχέση με τα διεθνή ενεργειακά πρότζεκτ, η δραστηριότητα ήταν επίσης έντονη. Θυμίζω: Την υπογραφή με την Κύπρο και το Ισραήλ της ιστορικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, την έναρξη κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Και την προώθηση του πρότζεκτ του FSRU της Αλεξανδρούπολης», πρόσθεσε.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, ξεχώρισε την ιστορική δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023, καθώς και τη μεταρρύθμιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685, την οποία χαρακτήρισε «εργαλείο πράσινης ανάπτυξης». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για τη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, τις δράσεις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς και στην ενσωμάτωση της κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης.

Όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, επισήμανε την εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» της χώρας στην προσπάθειά της για τη σημαντική μείωση της ταφής απορριμμάτων και την κατακόρυφη αύξηση της ανακύκλωσης. «Επιταχύναμε τη δημοπράτηση και τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα! Από όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν τέτοιες μονάδες στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί μόλις 4. Και εμείς μέσα σε 18 μήνες φτάνουμε στις επόμενες μέρες στη φάση της δημοπράτησης σε σχεδόν 20 τέτοιες μονάδες!», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ψήφιση του χωροταξικού-πολεοδομικού νόμου 4759/2020, καθώς και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην κτηματογράφηση, αλλά και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. «Είναι νομίζω φανερό ότι έγινε σοβαρή δουλειά αυτούς τους 18 μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφήνουμε πίσω μας συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, έργο-παρακαταθήκη για την ομάδα που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή την οποία ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε σημαντικά», κατέληξε.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η ισχυρή, αειφόρος και βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας μας περνάει μέσα από τον ενεργειακό κλάδο. «Και στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Προστατεύοντας το Περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, να μπορέσουν να αναπτυχθούν», πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, τονίζοντας ότι γνωρίζει το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει. Όπως είπε, «Σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη και άφησε πίσω σου συνεργάτες όπως η γενική γραμματέας ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης. Μένει πίσω και το έργο που έχει επιτελέσει ο καλός φίλος, Δημήτρης Οικονόμου. Τώρα με τη νέα ομάδα, με τον Γιώργο Αμυρά και τον Νίκο Ταγαρά, να είστε βέβαιοι ότι με άοκνη εργασία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, θα καταφέρουμε το έργο που εσύ ξεκίνησες, να το ολοκληρώσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας και από αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider