Μητσοτάκης: Το Μάιο η αύξηση του κατώτατου – Ποιοι νέοι κλάδοι εντάσσονται στην αναστολή εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Το Μάιο η αύξηση του κατώτατου – Ποιοι νέοι κλάδοι εντάσσονται στην αναστολή εργασίας
Τι είπε ο πρωθυπουργός για πανδημία, εμβολιασμό και μείωση του ΦΠΑ. Για τις διπλές κάλπες στο τέλος της 4ετίας, τα ελληνοτουρκικά και τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Nέα εμπροσθοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, που θα είναι «σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, για «να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό» λόγω της τρίμηνης διαδικασίας που προβλέπεται ανά την ΕΕ. Επιπλέον, ανακοίνωσε διεύρυνση των αναστολών εργασίας που θα ισχύουν έως το τέλος του μήνα, αλλά με πλαφόν 25% για κάποιους κλάδους.

Προανήγγειλε πως σήμερα «τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους, οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά». Πέραν του κατώτατου, επισήμανε πως διευρύνεται το μέτρο των αναστολών εργασίας στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά» και «θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από την επιχείρηση, να πληρώνονται από το κράτος».

Το πλαφόν στο 25% των εργαζομένων, που είχε προαναγγείλει το insider.gr, διευκρίνισε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Ανέφερε πως η επέκταση του μέτρου από τις 14 Ιανουαρίου και έως το τέλος του μήνα θα εφαρμοσθεί στο 25% των εργαζομένων για την εστίαση, τον τουρισμό και τα γυμναστήρια. Επιπλέον, είπε πως το ίδιο διάστημα θα επεκταθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. παιδότοπους, θέατρα, ή χώρους εκδηλώσεων για το 100% των εργαζομένων. Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή για 15 ημέρες εντός Ιανουαρίου, θα δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 267 ευρώ.

«Θέλουμε να προσφέρουμε ένα επιπλέον δίκτυ ασφάλειας τις επόμενες εβδομάδες» στους εργαζομένους στους εν λόγω κλάδους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως δεν θα διαρκέσει περισσότερο το κύμα της μετάλλαξης «Ο».

Για τη μείωση του ΦΠΑ και την ανεργία

«Η πολιτική μείωσης των φόρων δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε, ενώ ανέφερε πως πέραν του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν εκκρεμότητες που θα ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές που «θα λάβουν χώρα στο τέλος της 4ετίας». «Το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για επιπλέον μέτρα στήριξης, περιλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ, μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρξει εκτροχιασμός στη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας», γιατί ακόμη «δεν έχει κλείσει καν ο Ιανουάριος» και πρέπει να υπάρξει εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού, τόνισε. «Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπάρχουν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ακρίβεια και η ανεργία

Αναφορικά με την ακρίβεια και το τι θα γίνει αν διατηρηθεί το πρόβλημα για πολύ καιρό, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί και πως η κάλυψη αφορά μέρος της αύξησης. «Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε», είπε. «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική επειδή για τη στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού», επεσήμανε και εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών αερίου μετά τον Μάρτιο, αλλά και πως δεν θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια αν λειτουργούσε ο λιγνίτης.

Για την ανεργία ειδικά των νέων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως παρά τη μείωση το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και στόχος είναι να γίνει τουλάχιστο μονοψήφια, ενώ αναφέρθηκε στις ενεργές πολιτικές προώθησης της εργασίας.

Κατώτατος μισθός πάνω από 700 ευρώ

Με τις νέες εξαγγελίες ο κατώτατος μισθός αυξάνεται εκ νέου από τον Μάιο. Μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 700 ευρώ, αν προστεθεί και το 2% που ισχύει από τις αρχές του έτους. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ποσοστό της αύξησης (το οποίο θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού), αλλά αποκάλυψε πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη αύξηση του 2022, με τα πρώτα σενάρια να κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξης του 5% ή 6%.

Επομένως, η αύξηση αθροιστικά δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% (δηλαδή 2%+6%), ως ένα αντιστάθμισμα στο ράλι της ακρίβειας που πλέον επηρεάζει πέρα από την ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά. Συνεπώς, αν η νέα αύξηση είναι της τάξης του 5% ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν σκαρφαλώσει στο 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει εντολή να ξεκινήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε το τελικό πόρισμα να είναι έτοιμο τον Απρίλιο.

Όχι επέκταση στον εμβολιασμό – Από Δευτέρα τα πρόστιμα

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το ζήτημα είναι προς το παρόν η προστασία των μεγάλων ηλικιών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει τώρα θέμα επέκτασης. Για τα πρόστιμα που θα αρχίσουν από τη Δευτέρα να βεβαιώνονται, ανέφερε ότι το μέτρο θα ισχύσει αλλά με πρόστιμα 50 ευρώ σε πρώτη φάση, σημειώνοντας πως υπάρχει η επιλογή «εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις». Διαφορετικά, «δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Για το ενδεχόμενο 4ης δόσης δήλωσε πως προς το παρόν ο πλήρως εμβολιασμένος είναι αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις. Πρόσθεσε πως αν η πανδημία γίνει ενδημική θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετήσια, τονίζοντας ότι συνήθειες όπως η μάσκα θα μας ακολουθούν. «Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας» ως συνήθεια «και πιστεύω είναι μία θετική παρακαταθήκη», είπε, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξει άλλο lockdown με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Για τα σχολεία και για το αν θα κλείσουν αν υπάρξει νέα έξαρση της «Ο» είπε πως το απεύχεται και δεν πιστεύει πως θα χρειασθεί.

Εκλογές και ανασχηματισμός

Για το χρόνο των εθνικών εκλογών είπε ότι «έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», και πρόσθεσε «πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού, σημειώνοντας πως έχει άλλη λογική και «οι αλλαγές οι οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των Υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα».

Εξάλλου, απέκλεισε μία συμμαχική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το αποκλείω πλήρως. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα», είπε χαρακτηριστικά. «Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του», συμπλήρωσε.

Για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και για το αν θα ψαλιδίσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως «ένα πράγμα έχω μάθει στην πολιτική: ότι τίποτα δεν μένει σταθερό. Όλα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις» αλλά και πως «η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά».

«Η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις», είπε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη τόνισε πως «δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Διπλές κάλπες

Παραδέχθηκε πως οι δύο εκλογές είναι ενδεχόμενο για τη δημιουργία κυβέρνησης αφού «ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα».

«Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις ούτε όταν είναι θετικές ούτε όταν είναι αρνητικές για εμάς. Και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά, είναι απολύτως λογικό. Από την άλλη είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί πάρα πολύ, πιστεύω ότι έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει μία σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει» ανέφερε. Για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό είπε πως «δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα -αν δεν κάνω λάθος- σε ολόκληρη τη χώρα» και πως μετά την Εξεταστική Επιτροπή «θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει».

Ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως «πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε». Αν και επανέλαβε την κριτική του για τη συμφωνία που «δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα». Ωστόσο, «από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα».

Για το non-paper για τον αγωγό είπε πως «δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό» και πως ο EastΜed είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας. «Είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο» είπε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και «αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα». Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα συζητείται η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, και για το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας πιθανής κλιμάκωσης και με θερμό επεισόδιο είπε πως «δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα, έχω όμως μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας». Προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν τα πρώτα Rafale.

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε» είπε. Πρόσθεσε όμως πως «τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».

Εξήγησε επίσης πως πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, «το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Για την πίεση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ήταν κάθετος λέγοντας πως «πιέζει μία χώρα η οποία έχει μία μεγάλη αποβατική στρατιά».

Τέλος, για το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια είπε «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» αλλά παραδέχθηκε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία «πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση». Αλλά και πως «χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων» και πειθαρχικό των φοιτητών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Aυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Αύριο τα νέα μέτρα στήριξης

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση, λόγω ακρίβειας - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη απόψε

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider