Μητσοτάκης στην Bild: Μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράκτες και τείχη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στην Bild: Μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράκτες και τείχη
«Όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πνιγούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός,

Των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού υπεραμύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα .

Μιλώντας για το θέμα, αρνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν κάνει κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας τα εξής: «δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».

«Την ίδια ώρα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πνιγούν». Αναφορές έκανε και στον φράκτη του Έβρου, όπου και βρέθηκε στα εγκαίνιά του. Χαρακτηριστικά, είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράκτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το reader.gr, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στις αρχές του 2020 η κυβέρνησή του με τους μετανάστες στον Έβρο, οι οποίοι και ερχόμενοι από την Τουρκία, επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέδειξε και τον ρόλο που έχει η γειτονική χώρα ως προς το μεταναστευτικό. Δήλωσε, χαρακτηριστικά, πως έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Και τόνισε πως «η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενος παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην Bild ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα».

Και εξήγησε: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια – διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

Το προσφυγικό

Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στην Γερμανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές».

«Αν κάποιος πάρει άσυλο στην Ελλάδα, θέλω αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει στην Ελλάδα. Και αν θέλετε να χτίσετε τη ζωή σας στην Ελλάδα, θα σας καλωσορίσουμε, όπως κάνουμε ήδη. Μπορούμε να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Όχι. Δεν είμαστε τόσο πλούσιοι όσο η Γερμανία. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες παροχές στους πρόσφυγες στην Ελλάδα από αυτές που δίνω στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό σε όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Αποζημιώσεις 155 εκατ. ευρώ στους αγρότες μέχρι 10 Μαΐου και επιπλέον 30 εκατ. προς έγκριση στην ΕΕ

Μητσοτάκης: Παρά τις δυσκολίες πετύχαμε πολλά - Αισθάνομαι πολύ βαριά ευθύνη για τα Τέμπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider