Guardian: Με μια «win - win» προσέγγιση στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά την τελευταία επεισοδιακή του επίσκεψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Guardian: Με μια «win - win» προσέγγιση στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά την τελευταία επεισοδιακή του επίσκεψη
Πριν από 6 χρόνια που ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα «ήταν σαν πυγμάχος στο ρινγκ, έριχνε γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο Guardian.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποφασισμένος να προχωρήσει με μια «win-win προσέγγιση» μετά από τις διαμάχες και τις εντάσεις που άφησε το προηγούμενο ταξίδι του στην πόλη, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian.

Όπως σημειώνει, η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα ήταν επεισοδιακή και κατέληξε σε φραστικό πόλεμο, με τον Ερντογάν να αφήνει στην άκρη τις διπλωματικές ευγένειες και να επιδίδεται σε φραστικές επιθέσεις και προσβολές.

Μέσα σε μια ώρα αφότου κατέβηκε από το αεροπλάνο: αμφισβήτησε τη Συνθήκη που οριοθετούσε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, έθεσε το ακανθώδες ζήτημα της διαιρεμένης Κύπρου, εξέφρασε την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και εξαπέλυσε πυρά κατά των Ελλήνων για τον χειρισμό των οθωμανικών μνημείων, σημειώνει ο Guardian.

«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει», δήλωσε διπλωματική πηγή στην βρετανική εφημερίδα, ενώ συνέχισε «Ήταν σαν πυγμάχος στο ρινγκ, έριχνε γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

Έκτοτε, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν, με τους δύο αντιπάλους του ΝΑΤΟ να κινούνται σχεδόν προς τα πρόθυρα πολέμου για τους διαφιλονικούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους. Η Αθήνα κατηγορεί τη γείτονά της ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και η Άγκυρα αμφισβητεί την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.

Ωστόσο, κατά την σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα, που αναμένεται να κρατήσει το πολύ έξι ώρες, ο διάσημος απρόβλεπτος ηγέτης, θα αφήσει στην άκρη την… πυγμαχία, σημειώνει o Guardian. Ανταυτού, ο Ερντογάν αναμένεται να εξαπολύσει μια «επίθεση γοητείας», που αποσκοπεί όχι μόνο στην οικοδόμηση γεφυρών, αλλά και στο να στείλει ένα συντονισμένο μήνυμα ειρήνης σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πάμε στην Αθήνα με μια win – win προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής Cop28 για το κλίμα.

«Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν - Live οι δηλώσεις

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν: «Ευκαιρία για νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider