Έκθεση αποκαλύπτει την κατασκοπεία της ΜΙΤ στη Γερμανία: Τούρκοι «καρφώνουν» ομοεθνείς τους - Γκρίζοι, ΡΚΚ και γκιουλενιστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκθεση αποκαλύπτει την κατασκοπεία της ΜΙΤ στη Γερμανία: Τούρκοι «καρφώνουν» ομοεθνείς τους - Γκρίζοι, ΡΚΚ και γκιουλενιστές
Η τουρκική MİT δραστηριοποιείται κυρίως στην παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, κουρδικών ομάδων και αριστερών οργανώσεων, στη Γερμανία.

Η Τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) δραστηριοποιείται ενεργά εντός των γερμανικών συνόρων, αποκαλύπτει η έκθεση του 2023 από το Κρατικό Γραφείο του Αμβούργου για την Προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας (Landesamt für Verfassungsschutz Hamburg), η οποία κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου 2024, ρίχνοντας φως στις δραστηριότητες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών και παράνομων ομάδων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική MİT δραστηριοποιείται κυρίως στην παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, κουρδικών ομάδων και αριστερών οργανώσεων, στη Γερμανία. Η έκθεση παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αμβούργο και καλύπτει συνήθως την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, το οργανωμένο έγκλημα και παρόμοια θέματα.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η MİT, υπό την ηγεσία του Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες εκτελεστικές της εξουσίες για τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση. Τα κυριότερα σημεία από την έκθεση περιλαμβάνουν την παρακολούθηση από τη MİT του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Μετώπου του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού Λενινιστικού (TKP/ML), τα οποία θεωρούνται όλα από τις τουρκικές αρχές ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Η τουρκική ΜΙΤ παρακολουθεί γκιουλενιστές

Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την παρακολούθηση από πλευράς MİT του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν, σε ολόκληρη τη Γερμανία. Εκτός από τις δραστηριότητές της στη συλλογή πληροφοριών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στον επηρεασμό του πολιτικού λόγου εντός της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία. Οι αναφορές βουλευτών του AKP που υποστηρίζουν την εξάλειψη των αντιπάλων του Ερντογάν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μελών του κινήματος Γκιουλέν, έχουν εγείρει ανησυχίες για ξένη επιρροή στη γερμανική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Neuss στις 13 Ιανουαρίου 2023, ο πρώην βουλευτής του AKP Μουσταφά Ατσίκγκιοζ δήλωσε, αναφερόμενος σε μέλη του κινήματος Γκιουλέν: «Όπως δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να ζουν στην Τουρκία, δεν θα τους το παραχωρήσουμε στη Γερμανία», είπε.

Τούρκοι κατασκοπεύουν Τούρκους για τον Ερντογάν

Η έκθεση εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι είναι πιστοί στην τουρκική κυβέρνηση και φέρεται να έχουν στρατολογηθεί από το MİT για σκοπούς συλλογής πληροφοριών.

Αυτά τα άτομα λέγεται ότι κατασκοπεύουν τους Τούρκους συμπολίτες τους για να συλλέξουν πληροφορίες και ενθαρρύνονται να καταγγείλουν άτομα που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.

Οι Γκρίζοι Λύκοι

Η έκθεση βάζει επίσης στο μικροσκόπιο το ακροδεξιό, εθνικιστικό δίκτυο των Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar, γνωστό και ως Ülkücüler), την οργάνωση νεολαίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), του πολιτικού εταίρου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των Γκρίζων Λύκων και του AKP στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Γκρίζοι Λύκοι συνεργάζονται με πρόσωπα που συνδέονται με το AKP από την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, και κοινότητες τζαμιών που εκπροσωπούνται από την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB) και της IGMG (Ισλαμικής Κοινότητας Milli Görüs).

Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων στην Τουρκία έδωσε ώθηση στα ακροδεξιά κινήματα, τα οποία τώρα συσπειρώνονται για μια «ευρωπαϊκή τουρκικότητα» στη Γερμανία. Με την πάροδο του χρόνου, πολυάριθμες άκρως εθνικιστικές ομάδες-ομπρέλα και οργανώσεις εμφανίστηκαν, προσπαθώντας να επηρεάσουν την τουρκική κοινότητα. Η ιδεολογία τους διαδίδεται επίσης μέσω οργανώσεων πίεσης όπως το UID καθώς και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η έκθεση.

Τι λέει η Γερμανία για τις δραστηριότητες της Τουρκίας

Αυτή δεν είναι η πρώτη έκθεση που μεταφέρει την ανησυχία της Γερμανίας για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις δραστηριότητες ριζοσπαστικών ομάδων. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2023 από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Τουρκία προσδιορίστηκε ως ο μοναδικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος. Αυτές οι ενέργειες θεωρήθηκαν απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας , εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η έκθεση απαριθμούσε την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως τους κύριους παράγοντες της κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που κατευθύνονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και των επιχειρήσεων επιρροής. Η Τουρκία και άλλες χώρες λέγεται ότι εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να συλλέγουν πληροφορίες, να ασκούν επιρροή, να παρακολουθούν επικριτές ή να επιδιώκουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του εξέχοντος ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων που έλαβε ο Ερντογάν.

Η έκθεση επεσήμανε ότι περαιτέρω ότι στη Γερμανία, οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παρακολουθούν επίσης οργανώσεις και άτομα που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider