Το θεσμικό πλαίσιο για τα πετρέλαια στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το θεσμικό πλαίσιο για τα πετρέλαια στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα τίθενται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την Πέμπτη, το οποίο θέτει επί τάπητος το θέμα των πετρελαίων αλλά και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψιν βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες όπως είναι η Κύπρος και η Νορβηγία με σκοπό να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται, η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ , καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Το βασικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι προωθούμενες αλλαγές είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα (εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες πετρελαϊκές διεθνούς κύρους όπως η ExxonMobil, Total κλπ).

Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η οποία επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα μετά από χρόνια αδράνειας.

Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΔΕΥ και ενίσχυση του ρόλου της

Ένα από τα βασικά «στοιχήματα» αποτελεί η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΔΕΥ, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα το Σεπτέμβριο του 2014 ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 ανέλαβε ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Ιωάννης Μπασιάς.

Η ανεξαρτησία της ΕΔΕΥ θεωρείται επιβεβλημένη καθώς έχει αναλάβει να προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων και μόνο αν λειτουργεί ως αυτόνομη αρχή μπορεί να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη εικόνα «προς τα έξω» αλλά και η μείωση τρωτών του παρελθόντος όπως είναι οι πολύχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι βασικές αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ είναι η επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων και το πρόγραμμα καινούργιων δεδομένων σε επιλεγμένες περιοχές έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση πετρελαϊκών επιχειρήσεων, εγχώριων και διεθνών, η οργάνωση του κλάδου σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο συγκεντρώνοντας τεχνικές, νομικές και οικονομικές πληροφορίες και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες με τη βοήθεια εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και χρησιμοποιώντας την εμπειρία επιστημόνων και επαγγελματιών από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider