Καταπατημένα ακίνητα: Το τίμημα εξαγοράς, οι εκπτώσεις και οι δόσεις – Από 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταπατημένα ακίνητα: Το τίμημα εξαγοράς, οι εκπτώσεις και οι δόσεις – Από 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις
Αθήνα / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου με την καταβολή τιμήματος το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθεί έως το 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορούν να αποκτήσουν χιλιάδες ιδιώτες.

Νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου με την καταβολή τιμήματος το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθεί έως το 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορούν να αποκτήσουν χιλιάδες ιδιώτες. Μάλιστα, το τίμημα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου και στις 31 Οκτωβρίου για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και 31 Οκτωβρίου 2025 αντίστοιχα.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 300 ευρώ που συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί. Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εντός 5 ημερών, εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα και περιλαμβάνει τη περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς, καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.

Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για την εξαγορά της καταπατημένης έκτασης είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο ή επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα.

Επίσης απαιτείται η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά ενώ δεν ισχύει πλέον η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη κτίσματος.

Τα δικαιολογητικά

Οι πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας στις καταπατημένες εκτάσεις θα πρέπει με την αίτηση εξαγοράς να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα, φύλλο προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας οικοπέδου η γηπέδου, βεβαίωση όρων δόμησης, οικοδομική άδεια εφόσον αυτή υπάρχει, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών

Οι εκπτώσεις

Στην αντικειμενική αξία του ακινήτου παρέχονται οι ακόλουθες εκπτώσεις:

  • 50% για αιτούντα που έχει αναγνωριστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
  • 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.
  • 80% για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα (ή του αρχικού δικαιοπαρόχου) ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964.
  • 20% για αναπηρία 67%-79% και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από 1 έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
  • 20% για παλλινοστούντες ομογενείς που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών
  • 20% για πολύτεκνους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.
  • 15% για τρίτεκνους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.
  • 15% για μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνιους ανέργους
  • 20% για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

- 20% εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ: Ξεχωριστό κονδύλι για Θεσσαλία - Τα νέα προγράμματα από φθινόπωρο

Ψηφιακή κάρτα Εργασίας: Τα «βήματα» για την επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση - Σύσκεψη Κεραμέως με φορείς

Ηλεκτρισμός: Συμμαχία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για ΝΑ Ευρώπη – Σχέδιο για τηλεδιάσκεψη εντός μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider