BACKSTORY

Τι είδε η Citi στην Alpha Bank - Αττική Οδός: Έσοδα 450 εκατ. ευρώ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ τα προσεχή έτη - Η δημόσια πρόταση για Attica Συμμετοχών - Νέα ευκαιρία για τα νοσοκομεία του Νιάρχος; - Αειφορία και ξερό ψωμί

22-02-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είδε η Citi στην Alpha Bank - Αττική Οδός: Έσοδα 450 εκατ. ευρώ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ τα προσεχή έτη - Η δημόσια πρόταση για Attica Συμμετοχών - Νέα ευκαιρία για τα νοσοκομεία του Νιάρχος; - Αειφορία και ξερό ψωμί

Alpha Bank: Αναβάθμιση από τη Citi

O ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις τράπεζες ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2022. Τις εκτιμήσεις της για την Alpha Bank αναβαθμίζει η Citi research, δίνοντας σύσταση «Buy» από «Neutral» και τιμή-στόχο σε Ευρώ 1,60 από 1,09 για τη μετοχή της Τράπεζας, προβλέποντας συνέχεια στο ράλι ανόδου. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Citi, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις για την Alpha Bank είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των εσόδων της, ενώ αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα στη μείωση των ΜΕΑ. Παράλληλα, η Citi κάνει ειδική αναφορά στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και στον ενισχυμένο ισολογισμό της Τράπεζας, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη, καθώς βλέπει τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους (ΝΙΙ) να αυξάνονται κατά 5%-7% ετησίως μέχρι το 2025.

Αειφορία και ξερό ψωμί

Αειφορία στο έπακρο σε ό,τι αφορά τα ομόλογα και γενικότερα τις εκδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν φθάσει αισίως τα 3,8 δισ. ευρώ. Θα μου πείτε, είναι πολλές; Και θα απαντήσω πως δεν είναι και λίγες! Ωστόσο το πεδίο αυτό διαρκώς θα διευρύνεται γι' αυτό και η εξειδίκευση των εκδόσεων αυτών αποτιμάται διαφορετικά έναντι των άλλων. Προσεχώς ακόμη καλύτερα λοιπόν!

Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και τα ESG κριτήρια

Θέλω να σας πω πάντως πως στις ΗΠΑ άρχισαν οι επικρίσεις για τη χρηματοδότηση βάσει ESG κριτηρίων εκτιμώντας πως αυτά μπορεί να καταστρέψουν οικονομίες. Η αλήθεια είναι πως άλλο οι ΗΠΑ και άλλο η Ευρώπη και άλλο ευρωπαϊκός βορράς και άλλο ο νότος της Ε.Ε.

Και η δημόσια πρόταση για Attica Συμμετοχών

Η Κεφαλαιαγορά μόλις χθες ενέκρινε τη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη MIG. Ας σημειώσουμε πως η τράπεζα που ελέγχει εμμέσως ή αμέσως πάνω από το 90% της Attica Συμμετοχών αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση και γι' αυτήν την εταιρία.

Logistics από... πότε;

Με ρωτάνε κάποιοι αλλά δεν ξέρω να τους απαντήσω από πότε η εταιρεία «Λενίδι» που ανήκει στην οικογένεια Σαράντη είχε δραστηριότητα στα logistics ώστε να πάρει δουλειά από την εισηγμένη Σαράντης. Υποθέτω για να με ρωτούν κάποιο λόγο θα έχουν. Αρχίζω την αναζήτηση αλλά πιστεύω ότι η... καλή εταιρία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις αν και θα έπρεπε να τις έχει δώσει ήδη.

Τα στατιστικά της «ασφάλτου»

Δυστυχώς οι νεκροί στην άσφαλτο παραμένουν πολλοί. Όμως κάπως τα στοιχεία βελτιώνονται και αυτό είναι μια σημαντική παρηγοριά για την Ε.Ε. αυξάνουν συνεχώς στην Ευρώπη. Τα στατιστικά αυτά έχουν από μόνα τους αξία ενώ διαμορφώνουν και την τιμολόγηση των ασφαλιστικών εταιριών. Με βάση τα προκαταρκτικά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα το 2022 που δημοσίευσε η Κομισιόν, πέρυσι περίπου 20 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 3 % σε σχέση με το 2021, καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας ανέκαμψαν μετά την πανδημία. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει 2.000 λιγότερους θανάτους (-10%) σε σύγκριση με το προ πανδημίας έτος 2019. Ο στόχος της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030.

Αττική Οδός: Έσοδα 450 εκατ. ευρώ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ τα προσεχή έτη

Έσοδα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, που μπορεί να μεγαλώσουν αν συμπεριληφθούν διεκδικήσεις – claims (απώλειες διοδίων κατά την πανδημία, ασφαλιστικές κ.α.) μπορούν να πετύχουν να εισπράξουν σε βάθος 3-4 ετών (από τώρα, όχι τη λήξη) οι δύο εταίροι της Αττικής Οδού, δηλαδή οι Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ (ποσοστά 65% - 35% περίπου). Εφόσον οι υπολογισμοί και οι προσδοκίες στελεχών μίας εκ των μετόχων της εταιρείας διαχείρισης (ΑΒΑΞ) του αστικού αυτοκινητόδρομοι ευσταθούν, όπως ειπώθηκε χτες στο περιθώριο συνάντησης με media, τότε η ΑΒΑΞ από μερίσματα επόμενων ετών (έως και το 2024 που λήγει η σύμβαση και βάσει προβολών και ποσών που εισπράχθηκαν προηγούμενα έτη), συν τα κεφαλαιακά αποθεματικά που θα μοιραστούν στους μετόχους της κοινοπραξίες με την εκκαθάριση της (όταν λήξει η σύμβαση), υπολογίζεται να λάβει περί τα 150 εκατ. ευρώ για τα προσεχή έτη!

Προφανώς, μεγαλύτερα ποσά αναλογούν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έχει σχεδόν διπλάσια ποσοστά, άρα θα έχει λαμβάνειν τη «μερίδα του λέοντος». Αν κάνετε τη σούμα και τους υπολογισμούς, τα ποσά είναι μεγάλα! Ιδανικά, για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΑΒΑΞ, αν καταφέρουν (μαζί με τους Γάλλους της Ardian) να κερδίζουν τον νέο διαγωνισμό, τότε τα κεφάλαια που θα λάβουν τα προσεχή έτη επαρκούν για να αναχρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή τους στην κοινοπραξία. Βέβαια, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού θα διαφέρει, ενώ ουδείς «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το πότε θα δοθούν οι προσφορές (λόγω εκλογών), «πόσα θα ρίξουν» τα ξένα funds και πώς θα χτιστούν οι κοινοπραξίες (έως τότε).

Το Μετρό, το κόστος του Μετροπόντικα, ο σταθμός στον Ευαγγελισμό

Για να έχετε υπόψη σας, το κόστους του Μετροπόντικα που θα «σκάψει» οσονούπω από την Κατεχάκη (μαζί με τα μηχανήματά του) ανέρχεται σε περίπου 46 εκατ. ευρώ. Η δε διάρκεια «ζωής» του είναι μερικά χρόνια. Για την ιστορία, η χρηματοδότηση, μέσω leasing, προήλθε από Εθνική και Πειραιώς και μάλλον ήταν εύκολη δουλειά. Μια και ο λόγος για το Μετρό, θα έχετε διαβάσει την ιστορία που έχει γίνει και τις αντιδράσεις του ιδρύματος Ν. Πατέρα για την χωροθέτηση του σταθμού στο Πάρκο Ριζαρείου, υπόθεση που έφτασε και στο ΣτΕ (δόθηκαν εξηγήσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές). Οι πληροφορίες λένε πως αν αλλάξουν χαράξεις, σταθμοί κ.α., τότε χρειάζονται νέες μελέτες και πρόσθετη δουλειά κόστους 50 εκατ. ευρώ. Για να δούμε τι θα πει και η Αττικό Μετρό.

Νέα ευκαιρία για τα νοσοκομεία του Νιάρχος;

Από το insider.gr πρόσφατα διαβάσατε για τον διαγωνισμό για την κατασκευή 3 νοσοκομείων (δωρεά) από το Ίδρυμα ΣΤ. Νιάρχος, στον οποίον κατέθεσαν προσφορές οι ισχυροί του κλάδου όπως οι ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κ.α. Ο οποίος, όπως είπε το ίδρυμα, απέβη άκαρπος καθώς οι προσφορές ήταν στα… ύψη. Μια απάντηση έδωσε χτες ο κ. Μιτζάλης, της ΑΒΑΞ, λέγοντας ότι δεν ξέρει τι προϋπολογισμούς είχε το Ίδρυμα, διαβεβαιώνοντας όμως ότι βάσει όσων ζητήθηκαν, των τεχνικών παραμέτρων και προδιαγραφών, των απαιτήσεων και της κοστολόγησης που έγινε κ.λπ., η προσφορά ήταν στα μέτρα της αγοράς, πλήρως αποτιμημένη, με μικρό –εύλογο όπως το είπε- κέρδος. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν γίνει συζητήσεις και εστάλη επιστολή από την ΑΒΑΞ (ίσως και από άλλους διεκδικητές;) αλλά η συνέχεια θα φανεί. Πάντως, μάλλον οι εμπλεκόμενοι θα ξανακοιτάξουν το θέμα με τον διαγωνισμό ώστε να προχωρήσει, ίσως με άλλο μοντέλο, άλλα κόστη, με χρηματοδότηση και από το δημόσιο (όπως είπε χτες ο υπ. Υγείας, κ. Θ. Πλεύρης), καθώς στο θέμα υπάρχει και πολιτική προέκταση.

Στις στρατηγικές επενδύσεις το project της Sunlight

Κάπου πήρε το μάτι μου σχετικό ΦΕΚ για τον χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου «Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας Sunlight Group - Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας βιομηχανική και εμπορική μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία - σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Βιομηχανική και Εμπορική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» ως Στρατηγικής Επένδυσης. Αν θυμάμαι καλά, είχε προηγηθεί προ διμήνου μια πρώτη σχετική έγκριση, για την επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 102,5 εκ. ευρώ , από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

ΥΠΕΝ: Ενέκρινε το project 646 εκατ. της Τέρνα Ενεργειακή

Στην επίσημη έγκριση Προϋπολογισμού Κόστους Κατασκευής και Χρονοδιαγράμματος Κατασκευής του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας προχώρησε το ΥΠΕΝ. Ειδικότερα, ενέκρινε τον προϋπολογισμό κόστους κατασκευής ύψους 646,3 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2025 και η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2026. Πρόκειται για έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ποιος θα προμηθεύσει τα 250 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία

Θυμάστε τους διαγωνισμούς για τα «πράσινα» λεωφορεία; Η εταιρεία «YUTONG BUS CO. LTD» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος, ως προς τμήμα του Διαγωνισμού το οποίο αφορά Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκομένων τους (7 συστημάτων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή). Η συνολική προσφορά ανήλθε σε 110,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική η ανάρτησή σας

23:30

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα θύμα μιας «επιδημίας ακραίας ζέστης»

23:28

Eθνική Τράπεζα: Στις 2 Αυγούστου η καταβολή του μερίσματος

23:16

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq - «Βουτιά» 18% για την Ford

23:00

Στυλιανίδης: Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στη ναυτιλία

22:54

Κλήρωση Τζόκερ: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

22:21

Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

22:02

Στον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

21:52

Μοτοδυναμική: Αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο, πτώση κερδών

21:45

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

21:27

Μίνι παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

21:24

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

21:12

Πόσο στοιχίζουν τα «μπάνια του λαού» στη Γερμανία;

20:44

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τζιά

20:29

Καταδίκασαν το περιστατικό Πολάκη όλα τα κόμματα: «Ντροπιαστικό και απαράδεκτο»

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου