Την κουρτίνα του επιτελικού αποφάσισε να σηκώσει ο Πρωθυπουργός και να μοιραστεί δημόσια άγνωστες πτυχές της δημιουργίας και λειτουργίας του μοντέλου διοίκησης το οποίο έχει επιλέξει για να κυβερνήσει τη χώρα από το 2019, έως σήμερα. Μαζί με το νυν υπουργό Εξωτερικών, αλλά βασικό συντελεστή δημιουργίας του μοντέλου, Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσίασαν και ανέλυσαν τον πυρήνα του επιτελικού κράτους, σε ειδική εκδήλωση.
Η έμπνευση
Όλα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός ΠΘ ορίστηκε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Ιούνιο 2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αναπληρώτριά του ήταν η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στο εν λόγω υπουργείο στο οποίο έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 2015 που τις εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, γεννήθηκε η έμπνευση για ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Ήταν η εποχή, που ως υπουργός, χρειάζονταν να πάει στο υπουργείο και τα Σάββατα προκειμένου να υπογράψει μια στοίβα χαρτιά που αφορούσαν μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Από πάνω προς τα κάτω
«Όταν έγινα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφάσισα να έρθω σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους τους οποίους είχα γνωρίσει τότε στο Υπουργείο, με σκοπό ακριβώς να κάνουμε μια απόπειρα να ξανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Το αποτέλεσμα αυτής της πολύ συστηματικής δουλειάς, η οποία έγινε με μεγάλη διακριτικότητα τα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο Νόμος 4622, ο νόμος περί Επιτελικού Κράτους, που θυμίζω ότι ήταν ο πρώτος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το 2019. Και αποτελούσε ουσιαστικά, στο δικό μου το φτωχό μυαλό, το software, το manual του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησής μας».
Όταν λέει από πάνω προς τα κάτω εννοεί από την ενίσχυση της λειτουργίας του Πρωθυπουργικού γραφείου.
Με τα δικά του λόγια: «Διότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι συνταγματικά, εξαιρετικά ισχυρός, πλην όμως ήταν πάντα εξαιρετικά αδύναμος ως προς τη δομή του υποστηρικτικού μηχανισμού για να μπορεί να επιτελεί το συνταγματικό του έργο.
Αυτό ήρθε και διόρθωσε η δομή της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία μπορεί να μην υποκαθιστά, το τονίζω αυτό, σε καμία περίπτωση τους Υπουργούς, αλλά να μπορεί να θέτει συγκεκριμένους στόχους στους οποίους οι Υπουργοί δεσμεύονται, να τους παρακολουθεί, και να αναλαμβάνει σύνθετα έργα τα οποία απαιτούν διυπουργικό συντονισμό. (…)
Και μου φαίνεται πολύ παράξενο πώς η ελληνική διοίκηση, το ελληνικό κράτος λειτουργούσε χωρίς να υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης, σε επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου, του κυβερνητικού έργου».
Τα πρόσωπα του επιτελικού
Τα πρόσωπα του επιτελικού είναι γνωστά, αλλά πλέον υπάρχει και η πρωθυπουργική μαρτυρία. «Ο κεντρικός πυρήνας τού επιτελικού κράτους, ως προς το Μέγαρο Μαξίμου θα έλεγα ότι πατάει σε δύο πόδια, αφενός στη Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και αφετέρου στη Γραμματεία η οποία υπό τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντογιώργη έχει την αρμοδιότητα του κεντρικού συντονισμού της πολιτικής», είπε.
Υπογραφές
Εάν οι υπογραφές μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων αποτέλεσαν έμπνευση όταν ήταν υπουργός, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ήταν αιτία βαθιάς έχθρας μεταξύ υπουργού και υφυπουργού. Η μοίρα μάλιστα το έφερε, όλα αυτά τα συναισθήματα και γεγονότα να γεννήθηκαν στο ίδιο υπουργείο: Το Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2009, κομμάτι του οποίου συγχωνεύτηκε και άλλαξε σε αυτό που πήγε ο Κυριάκος.
Όμως τώρα βρισκόμαστε στο 2009, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και πανίσχυρο υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση με υφυπουργό την Θεοδώρα Τζάκρη.
Ο κόσμος είναι πολύ μικρός και η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια. Τόσο ώστε Ραγκούσης και Τζάκρη να λύσουν τους λογαριασμούς τους από εκείνη την υπουργική συγκατοίκηση του 2009, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενός άλλου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ! Εκεί, όπου η πρώην σύντροφος τον κατηγόρησε για bullying.
Διασπάθιση
«Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως Υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης» απάντησε ο κ. Ραγκούσης στις κατηγορίες.
Έτοιμοι για panic button στο ΣΥΡΙΖΑ.
2 ευρώ
Η ΠΓ κάποια στιγμή τελείωσε. Αφού ειπώθηκαν πολλά για να μπουν προδιαγραφές ανάσχεσης Κασσελάκη, κατέληξαν να μην κάνουν τίποτα. Έτσι, άνευ απροόπτου, οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν 24 Νοεμβρίου. Όμως το διακύβευμα δεν ήταν μόνο η κάθοδος Κασσελάκη -που btw απολαμβάνει φθινοπωρινή απόδραση σε Ιταλία και Ολλανδία με τον Τάιλερ-, αλλά και η δυναμική Πολάκη.
Εδώ υπήρξαν ιδέες που όμως δεν προχώρησαν -προς το παρόν πάντα-, να μην επιτραπεί σε μέλη του δίευρου να ψηφίσουν. Στην Συριζαικη αργκό έτσι ονομάζονται τα μέλη της τελευταίας στιγμής, που εμφανίζονται πάνω απ’ την κάλπη.
Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις είναι πως ο Πολάκης είναι δυνατόν να φέρει ακόμα και 20.000 (!!!) μέλη του δίευρου, γεγονός που θα του δώσει μεγάλη δυναμική. Νέα μέλη όμως μπορεί να φέρει και πχ ο Φάμελλος (αν το αποφασίσει), αλλά ως νέα μέλη μπορεί να εμφανιστούν και δυνάμεις από τη Νέα Αριστερά η οποία πήρε τις έδρες και έφυγε, αλλά η νοσταλγία για το πατρικό υπάρχει πάντα.
Άφαντα μέλη
Γενικά η κατάσταση στην Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με την οργάνωση του επιτελικού, δεν χαρακτηρίζεται από τάξη και οργάνωση. Μια πρόχειρη αναζήτηση πχ στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίζει ακόμα στελέχη διάφορους που έχουν εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό πάνω από χρόνο. Στελέχη που δεν πατούν καν σε συνεδριάσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. Είναι ακόμα μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ναι, ψήφισε τηλεφωνικά για την καθαίρεση Κασσελάκη;
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.