Με ανησυχητικό ρυθμό καταστρέφει η κλιματική αλλαγή κάποια από τα αρχαιότερα μνημεία πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές απώλειες μελλοντικά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν σπηλαιογραφίες 45.000 ετών στην Ινδονησία οι οποίες φθείρονται με γοργούς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι εποχιακές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ξηρασία, απειλούν τη διατήρηση της τέχνης των σπηλαίων στον χώρο Maros-Pangkep στο νησί Sulawesi, σύμφωνα με ερευνητές με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Jillian Huntley οι οποίοι σε δημοσίευση τους στο Nature αναδεικνύουν την κρισιμότητα του θέματος. Η περιοχή που φιλοξενεί πιθανώς την πρώτη αφηγηματική σκηνή στην προϊστορική τέχνη κινδυνεύει να φθαρεί ανεπανόρθωτα.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται σε πιο συχνά ακραία φαινόμενα όπως είναι το El Nino, ενώ η αυξανόμενη ξηρασία και οι βροχές των μουσώνων παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την κρυστάλλωση των αλάτων και των ορυκτών στα ασβεστολιθικά σπήλαια όπου έργα τέχνης έχουν επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η επιδείνωση έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες επηρέασαν το κλίμα ειδικά στις τροπικές περιοχές, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία κάλυψε τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Η αύξηση 1,5 έως 2 βαθμών Κελσίου στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες έως το τέλος του αιώνα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση της τέχνης στα σπήλαια και στους βράχους.
«Σε σχεδόν όλες τις τοποθεσίες όπου σώζονται έργα τέχνης, τα εικονιστικά μοτίβα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την απολέπιση των ασβεστολιθικών τοιχωμάτων και των οροφών που περιλαμβάνουν τον καμβά των καλλιτεχνών», επισημαίνουν οι συγγραφείς.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.