EE: Σχεδιάζει να εντάξει στις “πράσινες” ορισμένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EE: Σχεδιάζει να εντάξει στις “πράσινες” ορισμένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια
Οι Βρυξέλλες θέτουν κανόνες για να αποτρέψουν το «greenwashing». Αντιδράσεις για τα πυρηνικά από Αυστρία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εντάξει στις “πράσινες” επενδύσεις ορισμένες που αφορούν το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, ύστερα από μια “μάχη” διάρκειας σχεδόν ενός έτους ανάμεσα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναφορικά με ποιες επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν αναμένεται να θέσει τους κανόνες που θα χαρακτηρίζουν το ποιες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια θα μπορούν να ενταχθούν σε “ταξινόμηση βιώσιμης χρηματοδότησης”.

Αυτή θα είναι μια λίστα με οικονομικές δραστηριότητες και περιβαλλοντικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν για να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις. Περιορίζοντας την «πράσινη» ετικέτα σε πραγματικά φιλικά προς το κλίμα έργα, το σύστημα στοχεύει να καταστήσει αυτές τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και να σταματήσει το «greenwashing», όπου εταιρείες ή επενδυτές υπερεκτιμούν τα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά τους.

Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν κάνει κινήσεις για την εφαρμογή της ταξινόμησης σε κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποια έργα είναι επιλέξιμα για να λάβουν χρηματοδότηση.

Ένα προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, θα χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα θεωρούνται επίσης πράσινες εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), αν αντικαθιστούν μια πιο ρυπογόνο μονάδα ορυκτών καυσίμων και λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Οι μονάδες αυτές πρέπει επίσης να πληρούν άλλους όρους, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι τεχνικά εξοπλισμένες για την καύση αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και πυρηνικά θα χαρακτηρίζεται ως πράσινη με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μεταβατικές» δραστηριότητες - όπου αυτές ορίζονται ως εκείνες που δεν είναι πλήρως βιώσιμες, αλλά έχουν εκπομπές κάτω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας και δεν δεσμεύουν ρυπογόνα στοιχεία κατά τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Βέβαια το σχέδιο της Κομισιόν συναντά αντιδράσεις. Η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι αντίθετες στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Τσεχία και η Φινλανδία που λαμβάνουν περί το 70% της ενέργειας τους από ορυκτά καύσιμα, βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως μια ευκαιρία για να απεξαρτηθούν από τους ρύπους.

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν πέρσι τους κανόνες για τμήματα της πράσινης λίστας, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως τα κτίρια και οι μεταφορές. Από αυτόν τον μήνα οι επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στην ταξινόμηση δεν μπορούν να διακινούνται στην ΕΕ ως φιλικές για το κλίμα. Οι κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά θα τεθούν σε εφαρμογή αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία κλείνει 3 από τα τελευταία 6 πυρηνικά της εργοστάσια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider