Τα funds «τραβούν το αυτί» των επιχειρήσεων για τους κλιματικούς κινδύνους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα funds «τραβούν το αυτί» των επιχειρήσεων για τους κλιματικούς κινδύνους
green funds
Αυξάνουν τις πιέσεις προς τις εταιρείες οι επενδυτές για πιο άμεσες και διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά στις εταιρικές αναφορές.

Αυξάνουν τις πιέσεις προς τις εταιρείες οι επενδυτές για πιο άμεσες και διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά στις εταιρικές αναφορές και τον τρόπο υπολογισμού των κλιματικών κινδύνων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ομάδα 34 επενδυτών οι οποίοι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι σύμφωνα με το Reuters προειδοποιούν 17 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Volkswagen ότι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις ηγεσίες των διοικητικών συμβουλίων σχετικά τον τρόπο υπολογισμού των κλιματικών κινδύνων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία επενδυτών να πιέσουν τις εταιρείες και τους ελεγκτές τους, χρεώνοντάς τους ότι δεν κινούνται αρκετά γρήγορα ώστε να προσαρμοστούν στην παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή ότι δεν είναι αρκετά σαφείς σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις.

Σε επιστολές που επικαλείται το Reuters και οι οποίες στάλθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, οι επενδυτές είπαν στις εταιρείες ότι οι οικονομικές καταστάσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αποσβένονται ταχύτερα ενώ η ζήτηση για ορισμένα προϊόντα μπορεί να μειωθεί.

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να κατανοήσουν την πραγματική αξία μιας εταιρείας χωρίς να γνωρίζουν τους ενσωματωμένους κλιματικούς κινδύνους», δήλωσε σε συνέντευξή της η Natasha Landell-Mills, συνεργάτης και επικεφαλής της διαχείρισης επενδύσεων Sarasin & Partners, ένας από τους υπογράφοντες τις επιστολές.

Την επιστολή υπογράφουν αρκετοί επενδυτές όπως είναι το τμήμα αμοιβαίων κεφαλαίων της HSBC, το γαλλικό δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ERAFP και το BMO Global Asset Management EMEA, το οποίο αποτελεί μέρος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ Columbia Threadneedle.

Τα επενδυτικά funds έχουν προσπαθήσει να πιέσουν τις εταιρείες για το ίδιο θέμα στο παρελθόν. Το 2020, μέσω της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, καθόρισαν μια σειρά βημάτων που έπρεπε να υλοποιήσουν τα διοικητικά συμβούλια για να ευθυγραμμίσουν τους λογαριασμούς τους με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής βασικών λογιστικών παραδοχών.

Οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες εταιρείες απέτυχαν να ανταποκριθούν επαρκώς, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της η τελευταία ομάδα προειδοποιητικών επιστολών .

«Από την επόμενη εκλογική περίοδο θα πρέπει να αναμένετε ότι όλοι και περισσότεροι επενδυτές θα ψηφίζουν κατά της επανατοποθέτησης των διευθυντών της Επιτροπής Ελέγχου, όπου οι εταιρείες υψηλού κινδύνου αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες», ανέφεραν οι επιστολές.

Οι ψήφοι των μετόχων θα μπορούσαν επίσης να τεθούν κατά της απόφασης των εταιρειών να διατηρήσουν τους ελεγκτές τους ή ενός αιτήματος για έγκριση των οικονομικών τους καταστάσεων, εξηγεί η Landell-Mills.

Ενώ πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές και υφίστανται αυξανόμενη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές να αποκαλύψουν τις προσπάθειές τους, η πλειοψηφία αυτών δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμίσει τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών καταστάσεών τους λένε οι επενδυτές.

Την ανάγκη για ταχύτερη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και τον μετριασμό των χειρότερων ακραίων φαινομένων επανέλαβαν και οι επιστήμονες του ΟΗΕ για το κλίμα σε έκθεση ορόσημο τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Δάνεια και επιχορηγήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η επίθεση της Ρωσίας ρίχνει τη βαριά σκιά της στο μέλλον του ESG

ESG: Διχασμένη η παγκόσμια αγορά για τις επενδύσεις σε Ρωσία και Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider