Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά σήμερα, όμως τίποτα δεν θυμίζει το εργασιακό καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο, λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας τους.
Στη δεύτερα φάση της πανδημίας, τον Μάιο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής συνθήκες:
1. Μισθωτοί που ήταν σε αναστολή στο πρώτο στάδιο του lockdown και τίθενται εκ νέου σε αναστολή στην 30ήμερη παράταση του Μαΐου.
Γι αυτούς που θα βρεθούν ξανά εκτός ενεργής απασχόλησης, θα λάβουν και πάλι την ειδική αποζημίωση. Όμως δεδομένους ότι η παράταση της αναστολής σύμβασής τους θα διαρκέσει έως 30 ημέρες (αντί 45 του πρώτου πακέτου), η αποζημίωσή τους θα υπολογιστεί αναλογικά στα 533 ευρώ.
Για όσους «σπάσει» η ανατολή νωρίτερα μέσα στον Μάιο, θα λάβουν τμήμα της αποζημίωσης των 533 ευρώ, που αντιστοιχεί στις ημέρες που ήταν εκτός. Για παράδειγμα, όσοι παραμείνουν 15 ημέρες σε αναστολή θα λάβουν 266 ευρώ.
Όσοι χρειαστεί να μείνουν 20 ημέρες σε αναστολή τον Μάιο θα λάβουν 356 ευρώ, για 25 ημέρες θα λάβουν 445 ευρώ, ενώ όσοι παραμείνουν ένα 10ήμερο σε αναστολή τον Μάιο θα δικαιούνται 178 ευρώ.
Οι όποιες μεταβολές στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεων θα πρέπει να δηλωθούν από τους εργοδότες στο ΕΡΓΑΝΗ, σε ειδική «εφαρμογή» που θα ανοίξει στο τέλος του μήνα.
2. Μισθωτοί που μπαίνουν στο σύστημα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή στο νέο έκτακτο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που προβλέπει δουλειά για 2 εβδομάδες το μήνα και μισό μισθό.
Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σταδιακά από σήμερα πρέπει να επαναφέρουν κατ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 40% των εργαζομένων τους. Αυτό σημαίνει πως μπορούν κάποιους που είχαν σε αναστολή να τους βάλουν σε εκ περιτροπής εργασίας, μέσω του νέους σχήματος οργάνωσης εργασίας ως «προσωπικό ασφαλείας».
Η απώλεια μισθού για τον εργαζόμενο που θα εργαστεί τον μισό μήνα θα καλυφθεί από το κράτος, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αργότερα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
3. Μισθωτοί που επιστρέφουν από την αναστολή στη θέση εργασίας τους και στον μισθό που λάμβαναν πριν.
Εργαζόμενοι που επιστρέφουν στις θέσεις τους με πλήρη απασχόληση, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό ωράριο εργασίας, το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται με το ωράριο λειτουργία των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση μη μεταβολής του είδους της σύμβασης εργασίας.
Ορατός είναι ο κίνδυνος επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας και υπέρβασης του νομίμου ωραρίου απασχόλησης, αφού δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να το δηλώσει εκ των υπέρων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει με αγωνία να δει πως θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις όταν λήξει η περίοδος προστασίας κατά των απολύσεων τους επόμενους μήνες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το θα γίνει με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα λήξουν και πόσες θα ανανεωθούν.