72.000 δολάρια για μια θέση τεχνικού στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
72.000 δολάρια για μια θέση τεχνικού στις ΗΠΑ

Περιζήτητοι είναι οι τεχνικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις βιομηχανίες να πληρώνουν αδρά τις εταιρείες εύρεσης προσωπικού προκειμένου να στελεχώσουν τα εργοστάσιά τους.

Αν «πιάνουν τα χέρια» σας, λοιπόν, οι αμερικανικές πολιτείες με βιομηχανική παραγωγή όπως η Ιντιάνα είναι ιδανικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Και δεν προσφέρουν λίγα: ένας τεχνικός που δουλεύει σε εργοστάσιο κερδίζει κατά μέσο όρο 72.000 δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών της Ιντιάνα, έναντι 48.000 δολάρια που είναι οι μέσες αποδοχές σε άλλους κλάδους.

Τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες διαμαρτύρονται πως δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο και έμπειρο τεχνικό προσωπικό, ιδίως ηλεκτρολόγους, μηχανικούς και άλλες ειδικότητες του μεταποιητικού κλάδου.

Το ότι υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια φαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Kevin Nading. Όπως αναφέρει στο MarketWatch, έψαχνε εννέα τεχνίτες με 5ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία για το εργοστάσιο της Caterpillar. Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες για να καλύψει τα κενά, ενώ πλήρωσε προμήθεια 15.000 δολάρια σε εταιρεία στελέχωσης για να τους βρει τους κατάλληλους υποψηφίους. Επιπλέον, πλήρωσε και τα έξοδα της μετεγκατάστασής τους.

Η πρόσληψη εταιρείας για να βρει κατάλληλους εργαζόμενους στον τεχνικό τομέα μπορεί να μοιάζει οξύμωρο –ιδίως όταν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένου του Trump και της Clinton– διαμαρτύρονται για τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στον μεταποιητικό κλάδο.

Οι εταιρείες εξηγούν ότι όταν προσλαμβάνουν νεότερους τεχνίτες, χωρίς εξειδίκευση, πολλές φορές υστερούν στα πιο «κοινωνικά (soft) προσόντα» -όπως είναι η ομαδική εργασία και η αποτελεσματική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον Joshewa Meurer, στέλεχος προσλήψεων, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη θέσεων αλλά η έλλειψη εργαζομένων. Όπως εξηγεί, πολλές φορές οι υποψήφιοι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν στον μισθό που ζητούν ή προτιμούν τους ανταγωνιστές λόγω καλύτερου ωραρίου ή συνθηκών εργασίας, κλιματιζόμενου περιβάλλοντος κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι για μια θέση τεχνικού συντήρησης, μίλησε με 20 ενδιαφερόμενους και έκανε πέντε συνεντεύξεις. Για μια θέση εργάτη γενικών καθηκόντων, χρειάζεται συνήθως να μιλήσει με επτά ενδιαφερόμενους.

«Παλιά, ψάχναμε προσωπικό όταν άνοιγε η θέση –τώρα αναζητούμε κατάλληλους υποψηφίους προκαταβολικά», εξομολογείται ο Chad Gibson, επιχειρησιακός διευθυντής στην μονάδα παραγωγικής υδραυλικών συστημάτων Rotec.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider