Παρότι οι γυναίκες εισέρχονται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία τα τελευταία έτη, εντούτοις υπάρχουν ειδικότητες που παραμένουν «γένους θηλυκού».
Το 46,5% των εργαζόμενων ηλικίας 15-64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν γυναίκες στο γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 53,5% που ήταν άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Οι γυναίκες εργαζόμενες φαίνεται πως κυριαρχούν σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υπάλληλοι γραφείου (65,8%), υπηρεσίες και πωλήσεις (63,5%), επιστήμονες και καθηγητές (54,3%), αλλά και σε στοιχειώδεις εργασίες (53%).
Παράλληλα, οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα (92,6%) των εργαζόμενων στη φροντίδα των παιδιών και ως εκπαιδευτικοί, ως γραμματείς (89,3%), ως δασκάλες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία (88,2%), ως νοσοκόμες και μαίες (87,5%) και ως καθαρίστριες σε ξενοδοχεία και γραφεία (86,5%).
Αντίθετα, οι γυναίκες σπάνια απασχολούνταν ως εργάτες βιοτεχνίας και συναφών επαγγελμάτων (11,1%), χειριστές και συναρμολογητές μηχανημάτων (17,9%), αλλά και μάνατζερ (34,7%).
Επίσης μόνο το 1,4% των εργαζόμενων σε οικοδομές σε γυναίκες, ενώ σε μηχανές και επισκευές μηχανών εργάζονταν το 2,9%, ως ηλεκτρολόγοι το 3,1% και ως οδηγοί βαριών φορτηγών και λεωφορείων το 3,8%.
Μερική απασχόληση
Επίσης το 28% των γυναικών ηλικίας 15-64 ετών εργάζονται με μερική απασχόληση, όταν των ανδρών είναι μόλις 8%. Στις υπηρεσίες και στις πωλήσεις, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 16% των ανδρών. Μεταξύ των εργαζομένων στην υποστήριξη γραφείου, το 29% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση και το 9% των ανδρών.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση. Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση (63%), σε σύγκριση με 23% για τους άνδρες. Μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην part time εργασία καταγράφηκαν επίσης στην Αυστρία (38 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Γερμανία (37 ποσοστιαίες μονάδες).
Η Ρουμανία ήταν η εξαίρεση, με το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται με μερική απασχόληση (4%) ελαφρώς υψηλότερο από αυτό των γυναικών (3%). Στη Βουλγαρία, γυναίκες και άνδρες κατέγραψαν ίσα μερίδια μερικής απασχόλησης (1% και για τις δύο κατηγορίες).