Πότε παραγράφεται το δικαίωμα ελέγχου κληρονομιάς

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε παραγράφεται το δικαίωμα ελέγχου κληρονομιάς

Παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών μετά την πάροδο 10 ετών, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί δήλωση ή 15 ετών αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Για υποθέσεις στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, το δικαίωμα του Δημοσίου παραγράφεται κατά κανόνα εντός πέντε ετών, από το τέλος του έτους στο οποίο λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Για υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31/12/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί.

Αυτό συνιστά μεγάλη αλλαγή. Σημειώνεται πως με βάση όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα η έκδοση εντολής ελέγχου πριν από τον χρόνο παραγραφής της υπόθεσης συνεπαγόταν ι αυτόματη παράταση του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου για δύο ακόμα χρόνια.

Έτσι, ο προϊστάμενος της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας μπορούσε να αναθέσει προς έλεγχο υποθέσεις στους ελεγκτές συνεκτιμώντας τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιώνονταν.

Προτεραιότητα δινόταν σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ, φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου, κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider