Η «οικονομία του διαστήματος» έρχεται στο επενδυτικό προσκήνιο το 2021

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «οικονομία του διαστήματος» έρχεται στο επενδυτικό προσκήνιο το 2021
Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τη βιομηχανία του διαστήματος πιο «προσβάσιμη» για τους μικρούς επενδυτές. Τι πρέπει να ξέρετε για να επενδύσετε στην οικονομία του διαστήματος.

Χάρη στο ενδιαφέρον μιας σειράς εκκεντρικών δισεκατομμυριούχων που βλέπουν το διάστημα ως το επόμενο βήμα για τον κλάδο της τεχνολογίας και του τουρισμού, η οικονομία του... διαστήματος έχει έρθει στο προσκήνιο δυναμικά συγκεντρώνοντας περί τα 1,9 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Space Capital.

Εταιρείες όπως η Space X του Έλον Μασκ, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μερικές από τις πιο γνωστές που δραστηριποιούνται στο διαστημικό κλάδο, κυρίως χάρη στα «πρωτοσέλιδα» των ειδήσεων που συνοδεύουν κάθε τους νέα κίνηση, όπως η χθεσινή - «Στην SpaceX του Έλον Μασκ το συμβόλαιο των 2,9 δισ. δολαρίων από τη NASA» - όμως όχι χωρίς λόγο και αιτία. Άλλωστε οι επενδυτές «έριξαν» περί τα 1,9 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο του 2021 στις εταιρείες που δημιουργούν τις «διαστημικές υποδομές» για τα επόμενα βήματα του κλάδου, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του 2020.

Μάλιστα, το β' τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι ακόμα πιο επικερδές για τον κλάδο, με τον αναλυτή της Space Capital, Τσαντ Άντερσον να εκτιμάει πως θα δούμε περισσότερα από 12 SPAC deals, ήτοι συμφωνίες από εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών. Για την ακρίβεια εκτιμάται πως ο κλάδος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια μέσα στη χρονιά, σε σχέση με τα 8,9 δισ. δολάρια του 2020.

Φυσικά, οι τρεις «διάσημες» διαστημικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες, όμως χάρη σε εταιρείες όπως η Space X και τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Starship, το κόστος εκτόξευσης πυραύλων «πέφτει» δραματικά και κάνει πιο προσιτό και πιο κοντινό το μέλλον του «διαστημικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας», το «διαστημικά τουριστικά ταξίδια» και τα «ερευνητικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες», μεταξύ άλλων.

Με το κόστος εκτόξευσης να μειώνεται και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα να αυξάνονται, έκθεση της Morgan Stanley προβλέπει πως η παγκόσμια διαστημική βιομηχανία θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2040, με το δορυφορικό Internet να αποτελεί περίπου το 50% της αναμενόμενης ανάπτυξης, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το ίδιο διάστημα.

Χθες, Παρασκευή 16/4, η NASA «έδωσε» το συμβόλαιο - αξίας 2,9 δισ. δολαρίων - που προβλέπει την ανάπτυξη ενός συστήματος προσελήνωσης προκειμένου να μεταφέρει δύο αστροναύτες στη Σελήνη στη διαστημικής εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX. Το συμβόλαιο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και ακόμα και αν η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμα, οι επενδυτές φαίνονται ήδη έτοιμοι να επενδύσουν στο επόμενο «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider