Συμβούλους για να βγουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητά η ΚτΠ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβούλους για να βγουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητά η ΚτΠ
Έργα ύψους 500 εκατ. Ευρώ για το 2022 έχει αναλάβει να προχωρήσει η ΚτΠ - Αναμένονται 10 προγραμματικές συμφωνίες ύψους 290 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα.

Σε αναζήτηση συμβούλων που θα συνδράμουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βρίσκεται αυτή την περίοδο η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει επιφορτιστεί με τη δημοπράτηση του ψηφιακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα τη διενέργεια ηλεκτρονικού, ανοικτού, άνω των ορίων διαγωνισμού, ύψους 546.096 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Αντικείμενο της σύμβασης, η οποία θα έχει διάρκεια ένα έτος και θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο της ΣΑΕ: Ε063 – ΔΙΚΤΥΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.

Ειδικότερα, ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει ομάδα έργου η οποία θα αποτελείται από έναν υπεύθυνο έργου με πενταετή τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε Διαχείριση Έργων, από τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη με επαγγελματική εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καθώς και από τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη με σπουδές Οικονομικών Επιστημών. Την ομάδα θα συμπληρώνουν τρία στελέχη με εξειδίκευση στην Πληροφορική και δύο ακόμα εξειδικευμένα στελέχη με Πανεπιστημιακό Τίτλο Σπουδών.

Ο ανάδοχος και η ομάδα του θα κληθούν να παράσχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.

​​Σύμφωνα με την προκήρυξη του Διαγωνισμού οι υπηρεσίες τις οποίες καλείται να παράσχει ο υποψήφιος Ανάδοχος, αφορούν κατ’ ελάχιστο στα ακόλουθα:

  • Παροχή διοικητικής πληροφόρησης.
  • Δημιουργία και εφαρμογή Πλάνου Επικοινωνίας με τους τελικούς χρήστες των συστημάτων της ΚτΠ ΜΑΕ (π.χ. για την εξυπηρέτηση αιτημάτων αλλαγής, help-desk).
  • Υπηρεσίες εξέλιξης/ανάπτυξης/βελτιστοποίησης/προσαρμογής των εφαρμογών της ΚτΠ ΜΑΕ.
  • Λήψη αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων
  • Διαχείριση και έλεγχος αλλαγών και πρόσθετων απαιτήσεων (change management, bug tracking) πληροφοριακών συστημάτων της ΚτΠ ΜΑΕ.
  • Υποστήριξη στην παρακολούθηση υλοποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΚτΠ Μ.Α.Ε για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.
  • Υποστήριξη στην παρακολούθηση υποχρεώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς την Διαχειριστική Αρχή αλλά και κάθε λοιπό εξωτερικό εποπτεύοντα φορέα ή/και συνεργάτη στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.
  • Υποστήριξη στην οργάνωση της υλοποίησης των έργων, καθώς και σε ειδικότερα θέματα ηλεκτρονικής διαχείρισης, διακίνησης και αρχειοθέτησης εγγράφων.
  • Υποστήριξη στην τεκμηρίωση, διαχείριση και ευρετη¬ρίαση των αρχείων και πληροφοριακών δεδομένων που παρακολουθεί και διαχειρίζεται η «Κοινωνία της Πληροφορίας ΚτΠ ΜΑΕ.»
  • Υποστήριξη στην διαχείριση και διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή/και κάθε φορέα με τον οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια διαχείρισης/εκτέλεσης έργων που αφορούν Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.
  • Γενική διοικητική υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο εκτέλεσης καθηκόντων και τον τόπο παροχής έκαστης υποστηρικτικής διοικητικής παροχής σε συνεργασία, εφόσον απαιτηθεί, με την αναθέτουσα αρχή.
  • Υποστήριξη στις Επιτροπές (Γνωμοδοτική, Ενστάσεων και Επαλήθευσης, Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργων) κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεών τους, παρέχοντας υπηρεσίες γραμματειακής κυρίως υποστήριξης.
  • Συνεχής επικοινωνία με τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου αλλά και τους αναδόχους των έργων στα πλαίσια εκτέλεσης τους για κάθε θέμα ή πρόβλημα τυχόν προκύψει.
  • Υποστήριξη σε ειδικότερα θέματα διαχείρισης, διακίνησης και αρχειοθέτησης φυσικού και ηλεκτρονικού αρχείου.
  • Σύνταξη διαφόρων επιστολών – εγγράφων που ενδέχεται να απαιτηθούν κατά τη διάρκεια της οριστικοποίησης των Διοικητικών Ελέγχων.
  • Ενημέρωση – διαχείριση του περιεχομένου των δικτυακών τόπων που διαχειρίζεται το Υπουργείο όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.
  • Εξαγωγή στατιστικών δεδομένων στα πλαίσια εκτέλεσης συμβάσεων.
  • Υποβολή περιοδικών και έκτακτων αναφορών

Να θυμίσουμε ότι η ΚτΠ ΑΕ, η οποία λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από το ΥΨΔ, είναι εταιρεία η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και έχει ως κύρια αποστολή την ανάπτυξη δράσεων και την υποστήριξη των αρμόδιων φορέων για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και την εκτέλεση και διαχείριση έργων στον τομέα της πληροφορικής, επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών για τη Δημόσια Διοίκηση.

Υπό την ιδιότητά της αυτή έχει αναλάβει την εκτέλεση και διαχείριση μεγάλης κλίμακας δράσεων και έργων που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υποστηρίζοντας τον Κύριο του Έργου σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού της υλοποίησης και της παρακολούθησης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Πέραν αυτού αναλαμβάνει ως δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας την υλοποίηση πράξεων σχετικών με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών που απευθύνονται σε πολίτες ή σε επιχειρήσεις (κρατικές ενισχύσεις) και χρηματοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή/ και εθνικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή/και από κάθε άλλη πηγή.

Έργα ύψους 500 εκατ. Ευρώ για το 2022

Ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου της ΚτΠ αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων που πρέπει να διαχειριστεί μετά και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το γεγονός ότι για το οικονομικό έτος 2022, η Εταιρεία έχει κληθεί να υλοποιήσει έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 500.000.000,00 ευρώ, σύμφωνα με την έγκριση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο δε πλαίσιο του ΜΠΔΣ 2022-26, ο προϋπολογισμός των έργων θα ξεπερνά συνολικά το ποσό των 2.000.000.000,00 ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο δε του 2021 έως και σήμερα έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 25 και πλέον Προγραμματικές Συμφωνίες για εκτέλεση έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 885 εκατ. ευρώ και επίκειται να υπογραφούν άλλες επιπλέον 10 εντός των επόμενων ημερών, προϋπολογισμού, περίπου, διακοσίων ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ 290 εκατ. ευρώ.

Το έργο είναι ιδιαίτερα σύνθετο αν σκεφτεί κανείς ότι η ΚτΠ για πρώτη φορά διαχειρίζεται δράσεις που χρηματοδοτούνται από πέντε διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία (εθνικό ΠΔΕ, συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, Τακτικό προϋπολογισμό και Ειδικά Ταμεία).

Αυτός είναι και ο λόγος που καθίσταται αναγκαίος ο έλεγχος των υπό εκτέλεση έργων, αλλά και η αρωγή των στελεχών της από εξωτερικούς συμβούλους κατά την διενέργεια των προαναφερθέντων ελέγχων, όπως διευκρινίζει και ο σχετικός διαγωνισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πυρετός» προκηρύξεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας - Σε αναζήτηση συμβούλου η ΚτΠ

Πιερρακάκης: Τα δίκτυα 5ης γενιάς συνιστούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Πιερρακάκης στον ΣΕΠΕ: Μεγάλα ψηφιακά έργα ύψους 2,3 δισ. φέρνουν ένα άλλο κράτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider