Μένει και πάλι πίσω ο οδικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μένει και πάλι πίσω ο οδικός τουρισμός
Ο ρυθμός ανάκαμψης στον οδικό τουρισμό επιβραδύνθηκε το Μάιο - Συνεχίστηκε η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων - Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο τετράμηνο

Από αέρος εξακολουθούν να καταφθάνουν στη χώρα οι περισσότεροι τουρίστες, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Μάιο να φτάνουν τα 2,6 εκατ. ξεπερνώντας κατά 8,7% τα μεγέθη του Μαΐου του 2019. Εν αντιθέσει ωστόσο, οι οδικές αφίξεις, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κλείσουν την ψαλίδα με την χρυσή χρονιά του 2019, παρουσιάζοντας τον ίδιο μήνα μια μικρή οπισθοχώρηση.

Επιβραδύνθηκε η ανάκαμψη των οδικών αφίξεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόσφατο στατιστικό Δελτίο του INSETE Intelligence, τον προηγούμενο μήνα έφτασαν οδικώς στη χώρα 581 χιλιάδες επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις +2% σε σχέση με τον Μάιο του 2022. Σε σχέση δε με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 οι οδικές αφίξεις παρέμειναν μειωμένες κατά 14,7%.

Μάλιστα, τον πρώτο επίσημο μήνα της έναρξης της σεζόν, όπου οι περισσότερες εποχικές μονάδες άνοιξαν, ο ρυθμός ανάκαμψης των οδικών αφίξεων επιβραδύνθηκε αισθητά, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο παρουσίαζαν διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2022.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκαν στη χώρα 413 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά +143% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο έφτασαν οδικώς στη χώρα μας 313 χιλ. επισκέπτες, 138 χιλ. (79,1%) περισσότεροι σε σχέση πέρυσι, ενώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η αύξηση των οδικών αφίξεων κινήθηκε κατά +59,2% και κατά +76,6% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Τον Μάιο ωστόσο η ανοδική πορεία ανακόπηκε με τις οδικές αφίξεις να αυξάνονται μόλις 2% σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος - Μάιος 2023) ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών που έφτασαν οδικώς στη χώρα ανήλθε σε 2,3 εκατ. έναντι 1,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, όντας αυξημένος κατά 52,9% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2022. Ακόμα κι έτσι όμως, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι οδικές αφίξεις συνέχισαν να υπολείπονται κατά 17%.

Η υστέρηση των οδικών αφίξεων, ενισχύει το φαινόμενο των δύο ταχυτήτων στον τουρισμό, δεδομένου ότι ο οδικός τουρισμός τροφοδοτεί κυρίως τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα της περιοχής, λόγω χαμηλότερης μέσης δαπάνης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η επιβράδυνση των οδικών αφίξεων δεν αναμένεται να επηρεάσει τον τελικό λογαριασμό των τουριστικών εσόδων, αφού αντισταθμίζεται και μάλιστα με τουρίστες υψηλότερης δαπάνης, από την αύξηση των αεροπορικών.

Θετικό πρόσημο σε αεροπορικές αφίξεις και έσοδα

Σημειωτέον ότι τον Μάιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση +14,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2022 και + 8,7% σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφηκαν 5,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις 29,3% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και 9,6% περισσότερες από αυτήν του 2019.

Η ανάκαμψη αυτή οδήγησε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, για την οποία και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σε αύξηση της τάξης του 38% των ταξιδιωτικών εισπράξεων (1.494 εκατ. €.) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Την ίδια περίοδο δε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 15,8% και σε σχέση με το 2019, με τον Απρίλιο να αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο καλύτερος μήνας της συγκεκριμένης περιόδου, αφού αφίξεις και εισπράξεις κινήθηκαν κατά 39,8% και κατά 40,1% υψηλότερα σε σχέση με την χρυσή προπανδημική χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Φουντώνει η ζήτηση για μισθώσεις τύπου Airbnb - Η θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών

Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες με «ελαφρύτερο» πορτοφόλι φτάνουν φέτος στην Ελλάδα  

Τα μεγάλα στοιχήματα του Τουρισμού για την νέα ηγεσία του υπουργείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider