Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πτώχευση του FTI - Η «ζημιά» για τα ελληνικά ξενοδοχεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πτώχευση του FTI - Η «ζημιά» για τα ελληνικά ξενοδοχεία
Τι δηλώνουν οι φορείς - Οι πρώτες εκτιμήσεις για την έκθεση των ελληνικών ξενοδοχείων

Αντίκτυπο σε 250 ξενοδοχεία από τα 10.500 που υπάρχουν περίπου στην ελληνική επικράτεια φέρεται να έχει η πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, tour operator της Ευρώπης, FTI. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου που μίλησαν στο insider, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook το 2019.

Να θυμίσουμε ότι ο γερμανικός tour operator, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως σε Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, γνωστοποίησε χθες ότι υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας και τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν και άλλες εταιρίες του ομίλου. Στην ανακοίνωσή του δε, επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άμεση επαφή και ένας ιστότοπος με συχνές ερωτήσεις για όλους τους πελάτες της ομάδας ταξιδιωτικών πρακτόρων.

«Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024» αναφέρει η FTI στην ανακοίνωση της. Να θυμίσουμε ότι FTI είχε διασωθεί από το γερμανικό δημόσιο με 600 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζή, αυτή τη στιγμή 7.500 τουρίστες βρίσκονται σε 250 ξενοδοχεία της χώρας μας, με την εικόνα να εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες και για τις οφειλές του FTI προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Ωστόσο αυτή τη φορά, όπως ανέφεραν παράγοντες του κλάδου στο insider, δεδομένου ότι τα προβλήματα του FTI ήταν ήδη γνωστά, οι κρατήσεις για φέτος έγιναν με προπληρωμή και οι όποιες οφειλές, οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τα 2 εκατ. ευρώ, υπάρχουν από πέρυσι. Αντίστοιχα και οι εγχώριες αεροπορικές έχουν πληρωθεί, σύμφωνα με στελέχη τους, για τις κρατήσεις θέσεων της FTI Travel ενώ οι ακτοπλοϊκές δεν έχουν απευθείας έκθεση. Σε πιο ευάλωτη θέση, φέρεται να βρίσκονται οι μονάδες σε Κέρκυρα και Κρήτη, ιδιοκτησίας FTI, που είναι υπό διαχείριση τρίτων.

Ερωτηματικά υπάρχουν βέβαια και για το κενό που θα δημιουργηθεί από την παύση των εργασιών του FTI, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα έφερνε στη χώρα μας περίπου 150 -200 χιλιάδες τουρίστες, με τις 50-60 χιλιάδες αυτών να κατευθύνονται μόνο στην Κρήτη. Βάσει του κ. Μιχάλη Βλαστάκη, προέδρου των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, που μίλησε στο zarpanews.gr, πέρσι μέσω του ομίλου αυτού είχαν έρθει στο νησί περίπου 150.000 τουρίστες, ενώ ο ακριβής αριθμός των κρατήσεων για φέτος παραμένει άγνωστος προς το παρόν, καθώς δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Κρήτη.

Ευτυχής, στο κατά τα άλλα δυστυχές γεγονός, είναι και η χρονική συγκυρία. «Είναι σημαντικό ότι η αίτηση πτώχευσης έγινε στις αρχές του καλοκαιριού κι όχι τον Αύγουστο, όπου ο αριθμός των επισκεπτών θα ήταν πολλαπλάσιος» επισημαίνουν φορείς του κλάδου στο insider. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κενό που δημιουργεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των προκρατήσεων που έχουν ήδη γίνει, ενδέχεται να καλυφθεί από άλλους tour operators, χάρη στη δημοφιλία που γνωρίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Σημαντική για την συνέχεια θα είναι και η διαχείριση της κρίσης που δημιουργεί το περιστατικό αυτό, το οποίο κλονίζει εν γένει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. «Η ελληνική ξενοδοχεία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει ομαλά και χωρίς εκπλήξεις ο επαναπατρισμός των ταξιδιωτών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι η φιλοξενία αποτελεί βασικό πυλώνα του ελληνικού τουρισμού. Κάτι που έχει αποδείξει και πολλές φορές στο παρελθόν» συμπληρώνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πώς κινήθηκαν οδικές κι αεροπορικές αφίξεις το α' τετράμηνο - Οι προορισμοί πρωταγωνιστές

Τουρισμός: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι όρος επιτυχίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider