Ελλάδα ψήφισαν φέτος οι Τούρκοι τουρίστες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα ψήφισαν φέτος οι Τούρκοι τουρίστες
Πώς κινήθηκαν οι οδικές αφίξεις το 2024, η άνοδος των βασικών αγορών και το προβάδισμα της Τουρκίας - Η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά.

Επιστροφή στα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα καταγράφουν την τρέχουσα χρονιά οι οδικές αφίξεις, οι οποίες ακολούθησαν με πιο αργό βηματισμό σε σχέση με τις αεροπορικές τον δρόμο της ανάκαμψης. Η άνοδος είναι αισθητή από όλες σχεδόν τις γειτονικές αγορές, ωστόσο τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση των οδικών αφίξεων δείχνει να έχει η Τουρκία.

Πώς κινήθηκαν οι οδικές αφίξεις το 2024

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence οι οδικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 17,5% όταν οι αντίστοιχες αεροπορικές αυξήθηκαν κατά 7,1% έναντι του 2023. Σε απόλυτους αριθμούς τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου έφτασαν στη χώρα μας 1,5 εκατ. τουρίστες οδικώς, 225 χιλ. δηλαδή περισσότεροι απ' ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 δε, καταγράφηκαν 10,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 9,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +14,5% ή κατά 1,3 εκατ. αφίξεις.

Τον δρόμο της ανόδου ακολούθησαν οι αφίξεις από όλες τις βασικές - γειτονικές αγορές. Για παράδειγμα οι οδικές αφίξεις από την Βουλγαρία αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά +19,4%, με 778 χιλ. ταξιδιώτες να προστίθενται στις επιδόσεις του 2023 οδηγώντας τον συνολικό αριθμό στα 4,8 εκατ.

Η άνοδος των βασικών αγορών και το προβάδισμα της Τουρκίας

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 239 χιλ. ή κατά 8,8%, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 2,9 εκατ. αφίξεις. Οι αφίξεις από την Αλβανία αυξήθηκαν κατά 18 χιλ. ταξιδιώτες, 1,3% περισσότερους από ότι το 2023, φτάνοντας τις 1,4 εκατ. αφίξεις.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ωστόσο κατέγραψε η αγορά της Τουρκίας με τους Τούρκους επισκέπτες της χώρας να αυξάνονται κατά σχεδόν 30% - 268 χιλ σε απόλυτους αριθμούς - φτάνοντας τα 1,2 εκατ.

Να θυμίσουμε ότι η άνοδος των Τούρκων τουριστών έγινε αισθητή φέτος και στα ελληνικά νησιά, με διεθνή μέσα να αναφέρουν ότι οι Τούρκοι επισκέπτες τριπλασιάστηκαν.

Ώθηση έδωσαν αφενός τα πολύ υψηλά ποσοστά πληθωρισμού που αύξησαν τις τιμές καθιστώντας δυσπόσιτο το τουριστικό προϊον της γείτονος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, τα τουρκικά εστιατόρια αντιμετωπίζουν δραματική μείωση του αριθμού των πελατών, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί τόσο τους γηγενείς όσο και τους τουρίστες να προτιμούν διακοπές στην Ελλάδα, όπου οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες έγραφε πριν από έναν μήνα το Focus.

Αρωγός η Fast-Track Visa

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς βέβαια σημειώνουν ότι σημαντικότερη ήταν η συνεισφορά του προγράμματος «Fast-Track Visa» που καθιέρωσε η χώρα μας ήδη από τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα διευκόλυνε την εισροή Τούρκων στην Ελλάδα με τον Kivanc Meric από την Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων να προβλέπει ότι φέτος θα ταξιδέψουν στη Σάμο έως και 150.000 Τούρκοι, ενώ το 2023 είχαν ταξιδέψει 40.000.

Η άνοδος της Τουρκικής αγοράς είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, φέτος όμως κατέγραψε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Να θυμίσουμε ότι το 2023 υπήρξε αύξηση της τάξης του 90% των Τούρκων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα σε σχέση με το 2022 -από 478.000 το 2022, 877.00 το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνει ο τουρισμός - Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2024 και οι αστερίσκοι

Τουρισμός: Τα σημάδια κόπωσης και η πορεία ανταγωνιστών 

Ακίνητα/Τουρισμός: Ποιοι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί έχουν «φουλάρει» για την 28η Οκτωβρίου – Ποιες είναι οι τιμές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider