Βουλγαρία «ψηφίζουν» οι Έλληνες για διακοπές στην Ανατολική Ευρώπη

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βουλγαρία «ψηφίζουν» οι Έλληνες για διακοπές στην Ανατολική Ευρώπη

Αναζητούν ελκυστικές τιμές όμως η φυσική ομορφιά και η πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής βαραίνει στην απόφαση τους για τον ταξιδιωτικό τους προορισμό. Η πρόσφατη ταξιδιωτική έρευνα που διεξήχθη από την PayPal και την εταιρεία ερευνών GfK, ως πιο δημοφιλείς χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τις οποίες επισκέφθηκαν οι Έλληνες, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Τσεχία, με τη διάρκεια των ταξιδιών τους να είναι συνήθως λιγότερο από μια εβδομάδα και τα χρήματα που ξοδεύουν να κυμαίνονται μεταξύ 250-1.000 ευρώ.

Λόγω του πλούτου και της πολυμορφίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι Έλληνες τουρίστες διαθέτουν πάμπολλες επιλογές για ταξίδια.Την τελευταία τριετία, ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν η Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε το 44% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος και η Τσεχία ήταν η δεύτερη και η τρίτη χώρα που επισκέφθηκαν πιο συχνά οι συμπατριώτες μας, με ποσοστό 41% και 15% αντίστοιχα.

Τα μεγαλύτερα γκρουπ των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια ταξίδεψαν για αναψυχή (70%) και για πολιτιστικούς λόγους, όπως οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία (30%). Ένα ποσοστό ταξιδιών έγινε για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους (15%), επαγγελματικά ταξίδια το 14%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% αφορούσε ταξίδια για ψώνια και μόλις το 9% για συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, κ.α.

Η άνοιξη είναι η εποχή που επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συνήθως η διάρκεια διαμονής τους δεν ξεπερνά τη μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό το 35% των Ελλήνων ξοδεύει 250-500 ευρώ και το 34% από 501 έως και 1.000 ευρώ.

Η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του καταλύματος σε ποσοστό 84%, ενώ ελαφρώς μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν με βάση τις καλές γνώμες-κριτικές φίλων (74% ). Άλλα σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης για περισσότερους από του 7 στους 10 Έλληνες τουρίστες, οι τρόποι πληρωμής (71%), το ήσυχο περιβάλλον (65%) και η σύνδεση Wi-Fi (64%). Οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν σε ξενοδοχεία (73%), σε σπίτια φίλων (16%) και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (12%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), τα hostels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Πως οργανώνουν το ταξίδι τους οι Έλληνες

Το Internet έχει αναχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για τους τουρίστες. Έτσι, περισσότεροι από τον 1 στους 2 Έλληνες (το 57% ) ξεκινά την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού τσεκάροντας μηχανές αναζήτησης, ενώ το 55% βασίζεται σε γνώμες και κριτικές φίλων. Το 25% των Ελλήνων ταξιδιωτών μάλιστα έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, έκδοση βίζας και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων βασίζεται σε πληροφορίες που πηγάζουν από offline μέσα.

Ως προς τον τρόπο μετακίνησης στο πλέον δημοφιλές μέσο αναδεικνύεται το αεροπλάνο, το οποίο επιλέχθηκε από το 74% των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 30% ταξιδεύει με αυτοκίνητο και το 16% με λεωφορείο.

Όσο για τους τρόπους πληρωμών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες τουρίστες με προορισμό την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για τις διακοπές τους καλύπτεται από μετρητά (62%) και έπονται οι πιστωτικές κάρτες (54%) και η PayPal (14%). Εντούτοις, ο ρόλος των διαδικτυακών πληρωμών είναι σημαντικός αφού μόλις το 28% των Ελλήνων τουριστών δηλώνει ότι προτιμά να πληρώνει τα ταξίδια του offline.Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 55 ετών δεν διαφέρουν κατά πολύ εδώ από τους νεαρότερους ταξιδιώτες, καθώς το 67% στην κατηγορία αυτή προτιμά επίσης να πληρώνει online. Το 83% των Ελλήνων τουριστών επέλεξε τον τρόπο πληρωμής βάσει της παρεχόμενης ασφάλειας, αλλά και της άνεσης (42%).

Πάντως, ανεξάρτητα από το που ταξιδεύουν οι ίδιοι, οι Έλληνες σε ποσοστό 99% θα πρότειναν σε ξένους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ κατά τη γνώμη τους ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα είναι τα ελληνικά νησιά, όπως δηλώνει το 70% των ερωτηθέντων. Η Ακρόπολη, η Θεσσαλονίκη και οι Δελφοί επισημάνθηκαν από το 60%, το 50% και το 40% των Ελλήνων αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider