«Σημειωτόν» η πιστοποίηση στα ελληνικά ξενοδοχεία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σημειωτόν» η πιστοποίηση στα ελληνικά ξενοδοχεία

Σε μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό τουριστικό προϊόν εξελίσσεται η πιστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει κανείς με σιγουριά, το αν θα κερδιθεί. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει ο αργός ρυθμός με τον οποίο προχωρά η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Τσακίρη, μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει την διαδικασία κατάταξης των μονάδων σε κατηγορίες «αστεριών» (ξενοδοχεία) και «κλειδιών», (τουριστικά καταλύματα), μόνο 1.000 από τις 9.500 μονάδες της χώρας, παρότι «η ποιότητα και η πιστοποίησή αποτελούν ξεκάθαρα κομβικά σημεία για την πορεία του τουρισμού».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προθεσμία λήγει έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ ο χρόνος για να πιστοποιηθεί ένα κατάλυμα είναι περίπου έξι μήνες. Ένα γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάστηση είναι πως το 40% των ξενοδοχείων και καταλυμάτων κλείνει τον Οκτώβριο δεδομένου ότι για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία πιστοποίησης πρέπει το ξενοδοχείο να είναι εν λειτουργία.

Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο δεν μοιάζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο της παράτασης της διαδικασίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διαμήνυσε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατά την παρουσίαση της πιστοποίησης των Boutique Hotels η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στο Ξενοδοχειακό Eπιμελητήριο Αθηνών. «Πρέπει κάποτε να ισχύσουν οι σχετικές καταληκτικές προθεσμίες και οι όποιες συνέπειες για όσους είναι εκπρόθεσμοι» ανέφερε χαρακτηρισιτκά.

Να υπενθυμίσουμε πως, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου, είχε επιτραπεί στα ξενοδοχεία να καταταγούν σε κατηγορίες αστεριών όχι μέσω διαδικασιών πιστοποίησης αλλά με… αυτοκατάταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα ξενοδοχεία κατατάχτηκαν σε όποια κατηγορία θεωρούσαν τα ίδια ότι έπρεπε να ανήκουν βάσει κτιριακών υποδομών και επιπέδου υπηρεσιών που προσέφεραν.

Κι όλα αυτά την ώαρ που η διαδικασία πιστοποίησης καθώς και άλλου τύπου αναβαθμίσει του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα είναι η «βασική γραμμή άμυνας του αδειοδοτημένου τομέα απέναντι στις καταλυτικές διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό καθώς και στον αθέμιτο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό», όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης.

Πέρα από την διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό, βέβαια, η πιστοποίηση κρίνεται αναγκαία και για την συμμετοχή των καταλυμάτων στα προγράμματα αναβάθμισης μιρκομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ΕΠΑΝΕΚ. Μάλιστα πέρα από το πρόγραμμα που ήδη τρέχει και το οποίο υπενθύμισε η κ. Κουντουρά προανήγγειλε και την προκήρυξη νέου με στόχο την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως τα πιστοποιημένα καταλύματα συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια και κατ επέκταση περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδότηση.

Όσο για την νέα πιστοποίηση των Καταλυμάτων ως «Boutique Hotels», η οποία έχει υιοθετήσει το 100% των διαδικασιών και το 85% των κριτηρίων του γνωστού διεθνούς συστήματος κατάταξης αστεριών «Hotel Stars Union», διευκρινίστηκε πως θα ενεργοποιηθεί άμεσα και μπορεί να εφαρμογστεί παράλληλα με αυτή των αστεριών. Ήδη η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels είναι στη διάθεση των επαγγελματιών και στόχος της είναι η οριοθέτηση και πιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών φιλοξενίας στην Ελλάδα καθώς και στον περιορισμό του αυτοπροσδιορισμού του κάθε ξενοδοχείου για διασφάλιση των καταναλωτών.

Βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel» αποτελούν: α) το μέγεθος της να ανέρχεται έως τα 60 δωμάτια και β) να ανήκει σε κατηγορία 3, 4 ή 5 αστέρων. Ουσιαστικά το πρόγραμμα αναφέρεται στο 80% των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα περισσότερα είναι δυναμικότητας κάτω των 60 δωματίων. Σήμερα μάλιστα περίπου 400-500 ήδη από μόνα τους χρησιμοποιούν το χαρακτηρισμό boutique κι αν επιθυμούν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν πλέον μια επίσημη σχετική σφραγίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες προετοιμασίας των διαδικασιών πιστοποίησης, από τα ξενοδοχεία που απάντησαν το 80% αυτοχαρακτηρίστικε ως Boutique. Παρόλα αυτά μόνο το 80% όσων δηλώνουν boutique πληροί τα κριτήρια του νέου σήματος και θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη σχετική πιστοποίηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το 20% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις αναβάθμισης για να το εξασφαλίσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider