Σταθερή η άνοδος της Ελλάδας στις προτιμήσεις των Γερμανών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σταθερή η άνοδος της Ελλάδας στις προτιμήσεις των Γερμανών

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο για τον Ελληνικό τουρισμό λίγο μετά το άνοιγμα της φετινής Διεθνούς Έκθεση Τουρισμού (ITB), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 11 Μαρτίου στο Βερολίνο. Ωστόσο οι βασικοί ανταγωνιστές μας αρχίζουν να ανακτούν και πάλι τις δυνάμεις τους, αφού αξιοσημείωτο καταγράφεται και το ενδιαφέρον για την αγορά της Τουρκίας αλλά και των χωρών της Β. Αφρικής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 3,7 εκατ. Γερμανοί ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση +18,1% σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες τους κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 31,5% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 2,55 δισ. ευρώ.

«Στη Γερμανία οι κρατήσεις για την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» λέει χαρακτηριστικά στη DW ο επικεφαλής του ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. «Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν επιστρέψει δυναμικά» επιβεβαιώνει πάλι στη DW ο Ραλφ Σίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FTI-Group. «Και στην Ελλάδα η ανοδική πορεία συνεχίζεται». Μάλιστα προβλέπει ότι αυτή η τάση θα μετριάσει λίγο τις υπερβολικά πολλές κρατήσεις που σημείωνε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με τη DW για τους Γερμανούς, σημαντικός και δημοφιλής προορισμός παραμένει η ίδια τους η χώρα. Οι κοντινοί προορισμοί εντός της Γερμανίας αναμένεται να είναι και αυτή τη σεζόν η πρώτη επιλογή των τουριστών, αποτελώντας το 30% των συνολικών κρατήσεων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή τουρισμού Μάρτιν Λόμαν: «Για όλους τους ταξιδιώτες ισχύει: η Γερμανία αποτελεί τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό». Τα τουριστικά πρακτορεία έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν αφού ο μήνας Ιανουάριος θεωρείται «προάγγελος» της καλοκαιρινής σεζόν.

Κατά την ΙΤΒ, η οποία μαζί με την αντίστοιχη έκθεση της Μόσχας αποτελούν βαρόμετρο για τις τουριστικές επιδόσεις της κυριάρχησε ωστόσο κι ένας προβληματισμός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει δυνητικά η υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση κάποιων περιοχών.

Όπως σημείωσαν στελέχη του κλάδου η άνθιση του τουρισμού έχει αρνητικές πλευρές κυρίως για τους ντόπιους. Σε πολλές περιοχές ή πόλεις όπως στη Βαρκελώνη, τη Βενετία ή το Άμστερνταμ οι ντόπιοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κύματα μαζικού τουρισμού. «Όταν οι ντόπιοι εκτοπίζονται από την πόλη από τους τουρίστες, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των ακινήτων, όταν οι τουρίστες με τη συμπεριφορά τους πρακτικά καταστρέφουν την ταυτότητα μιας πόλης, ενός χωριού ή μιας περιοχής, τότε κάτι δεν πάει καλά» δηλώνει στη DW εκπρόσωπος του ομίλου DER.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι ο τουρισμός δημιουργεί και θέσεις εργασίας και συμβάλει στη συντήρηση των υποδομών στις εκάστοτε περιοχές. Πάντως οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα ακολουθήσει μια εξίσου καλή τουριστική σεζόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider