Θέμα χρόνου είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι γιατροί όλης της χώρας θα υποβάλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του αντιιικού χαπιού, με στόχο την πρόληψη της σοβαρής νόσου Covid-19 σε άτομα υψηλού κινδύνου, ξεκινώντας με την μολνουπιραβίρη της εταιρείας MSD (Merck στην Αμερική).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, αυτό που μένει είναι να διευθετηθούν ορισμένες διαδικαστικές εκκρεμότητες, προκειμένου να λειτουργεί έτσι ώστε να επιτρέπει την αποτελεσματική η χορήγηση της θεραπείας και να είναι δυνατή η παρακολούθηση των ασθενών.
Σημειώνεται ότι το φάρμακο θα χορηγείται είτε από τα νοσοκομεία σε νοσηλευομένους με ήπια νόσο, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, οι οποίοι θα τη λαμβάνουν στο σπίτι τους. Οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την 7η και την 24η ημέρα την πορεία της νόσου.
Όπως ανακοίνωσε προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι κατηγορίες των δικαιούχων θα είναι οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Όλα τα άτομα που εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές δικαιούνται τη θεραπεία, ωστόσο, θα χορηγείται αφού πρώτα περάσει από το «μικροσκόπιο» της αρμόδιας επιτροπής και μόνον εφόσον αυτή δώσει το «πράσινο φως», εντός του προβλεπόμενου 24ώρου.
Ο έλεγχος της επιτροπής
Η επιτροπή θα ελέγχει εάν η αίτηση έχει υποβληθεί μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η χορήγησή της θεραπείας πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου. Σε περίπτωση που η αίτηση έχει υποβληθεί αργότερα, τότε θα απορρίπτεται.
Παρότι το χάπι μπορούν να λάβουν και άτομα τα οποία νοσηλεύονται, προϋπόθεση είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο να έχει γίνει για άλλο λόγο και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να ελεγχθεί.
«Όλα αυτά τα φάρμακα που στόχο έχουν να προλάβουν τη σοβαρή νόσηση δεν μπορεί να χορηγούνται σε άτομα που νοσηλεύονται με Covid-19. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος νοσηλεύεται σε μία χειρουργική κλινική γιατί μπήκε να κάνει χολοκυστεκτομή και διαγιγνώσκεται με Covid, νοσηλεύεται μεν αλλά όχι με αιτία την Covid. Αυτός ο ασθενής μπορεί να πάρει το φάρμακο. Αν, όμως, νοσηλεύεται με πνευμονία από Covid δεν έχει λόγο να το πάρει, γιατί έχει ήδη πάθει αυτό το οποίο προσπαθούμε να προλάβουμε με την εν λόγω θεραπεία. Επιπλέον, οι μελέτες που έχουν γίνει δεν συμπεριλαμβάνουν νοσηλευομένους με Covid-19, οπότε δεν γνωρίζουμε και πώς θα αντιδράσει ο ασθενής. Στα μονοκλωνικά υπήρχε μελέτη που σταμάτησε γιατί η κατάσταση επιδεινωνόταν», αναφέρει στο Insider ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της 5μελούς Επιτροπής, Στέλιος Λουκίδης.
Προς αποφυγήν ψευδών δηλώσεων και τη χορήγηση της θεραπείας μόνο στα άτομα που πραγματικά τη δικαιούνται, τα στοιχεία θα διασταυρώνονται. Αν δηλωθεί στην αίτηση ότι κάποιος ανήκει σε μία από τις κατηγορίες των δικαιούχων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, η επιτροπή μπορεί να ανακαλύψει την ψευδή δήλωση και να απορρίψει την αίτηση.
«Εννοείται ότι έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα στοιχεία. Απαιτείται αρκετή δουλειά για να γίνει η διασταύρωση, όμως είναι απαραίτητη διαδικασία, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τη θεραπεία. Στην περίπτωση των μονοκλωνικών υπήρξαν περιστατικά, που διαπιστώσαμε πως είχε δηλωθεί ψευδώς ότι έπασχαν από συγκεκριμένα νοσήματα», σημειώνει ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να επηρεάσει η χορήγηση των αντιιικών χαπιών τις νοσηλείες και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, εξηγεί: «Real life μελέτη δεν υπάρχει. Η μελέτη με την οποία ουσιαστικά υπάρχει μία τεκμηρίωση για το φάρμακο της Merck δείχνει μία μείωση των δεικτών νοσηλείας της τάξεως του 30%. Για το φάρμακο της Pfizer δεν έχουμε δει μελέτη, αλλά υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την οποία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 90%. Περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει και η μελέτη».
Τη θεραπεία δικαιούνται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη εμβολιασμένοι ασθενείς, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Λουκίδης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να την εκλάβουν ως «εναλλακτική λύση»: «Όπως ίσχυε και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, στη χορήγηση της θεραπείας, δεν παίζει ρόλο αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι. Όποιος το δικαιούται θα το πάρει. Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι δεν πρέπει να το δουν ως εναλλακτική του εμβολίου, καθώς η προστασία που παρέχει δεν φτάνει το 80-90% που επιτυγχάνει η τρίτη δόση των εμβολίων. Ακόμη και το 30% που έδειξε η μελέτη αφορά στον αποστειρωμένο πληθυσμό της, δηλαδή σε πολύ επιλεγμένο πληθυσμό. Τα real life δεδομένα μπορεί να δείξουν μικρότερο ποσοστό».
Οι ομάδες των δικαιούχων
Αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο για τα άτομα που έχουν έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:
• Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
• Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
• Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
• Κυστική Ίνωση
• Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
• Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
• Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
• HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
• Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
• Ηλικία ≥ 65 ετών
• BMI > 35
• Χρόνια νεφρική νόσος
• Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
• Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
• Διαβήτης υπό θεραπεία
• Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
• Χρόνια ηπατική νόσος
• Καρδιαγγειακή νόσος
• Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
• Θαλασσαιμία
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000, όπως έχει δηλώσει η κ. Γκάγκα.
Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας και 4000 δόσεις της αντίστοιχης θεραπείας της εταιρείας Pfizer.
Φωτογραφία: Shutterstock