Θεσσαλία: Στα 130 συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας - 126 των αναπνευστικών λοιμώξεων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλία: Στα 130 συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας - 126 των αναπνευστικών λοιμώξεων 
Κανενός η κατάσταση από τα περιστατικά που νοσηλεύονται δεν εμπνέει ανησυχία και δεν καταγράφονται μέχρι στιγμής συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή.

Στα 130 ανέρχονται συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και στα 126 τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Στους 1152 ανθρώπους που επισκέφθηκαν τις 26 δομές Υγείας του ΕΣΥ στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο αναφέρονται 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 37 λοιμώξεων του αναπνευστικού», είπε η κ. Αγαπηδάκη. Και πρόσθεσε: «Από την έναρξη της πλημμύρας έχουμε συνολικά 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ότι ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την περίοδο και την εποχή.
Σε σχέση με τις νοσηλείες, καταγράφεται μία ακόμη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα. Έχουν ληφθεί ανάλογα δείγματα από το Γ.Ν. Καρδίτσας και ανευρέθηκε εντεροπαθογόνο e.coli και clostridium difficile και βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναφερόμενη στα μέχρι τώρα παθογόνα, η κ. Αγαπηδάκη, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα βρέφος στο οποίο έχει ανιχνευθεί σαλμονέλα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στο εντεροπαθογόνο e.coli, στο ροτοϊό και στο νοροϊό.

Κανενός η κατάσταση από τα περιστατικά που νοσηλεύονται δεν εμπνέει ανησυχία και δεν καταγράφονται μέχρι στιγμής συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή.

Δίκτυο υδροδότησης και εντομολογική επιτήρηση

Χθες ελήφθησαν 40 δείγματα από τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην καταλληλότητα του νερού από τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Από αύριο, Παρασκευή, η ενημέρωση των πολιτών για την καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις:

Στο Δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο αυλών ή άλλες εργασίες, αλλά για ανθρώπινη χρήση πρέπει να χρησιμοποιείται βρασμένο νερό στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά.

Κατάλληλο είναι το νερό στους Δήμους: Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Λάρισας, Ελασσώνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικκαίων και Μετεώρων (εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις).

Ακατάλληλο είναι στους Δήμους: Νοτίου Πηλίου, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης και Φαρκαδόνας.

Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να μειώσουμε τη μολυσματικότητα των λιμναζόντων υδάτων σε όλη την περιοχή. Σε συνέχεια της διανομής των προστατευτικών υλικών για τους πολίτες, αύριο θα βρισκόμαστε στην περιοχή του Παλαμά και όλες τις επόμενες ημέρες, ακόμα πιο συντονισμένοι, με τα κλιμάκια της αστυνομίας, θα μοιράσουμε συνολικά 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες σε όλη την περιοχή».

Η αναπληρώτρια Υπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες, εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να έρθουν σε επαφή με αυτά, να περιμένουν, καθώς τις επόμενες δύο ημέρες η διανομή των προστατευτικών υλικών θα γίνεται με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς. «Είναι σημαντικό να περιμένουν να λάβουν το προστατευτικό υλικό και μετά να πάνε να δούνε τι συμβαίνει στα σπίτια τους και να προχωρήσουν περαιτέρω», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για Θεσσαλία: Στο επίκεντρο Δημόσια Υγεία και καταγραφή ζημιών

Υγεία: Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider