Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός 
Με voucher ορισμένες επεμβάσεις. Ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Η δικλείδα ασφαλείας για την τήρηση της λίστας.

Τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μπορέσουν να χειρουργηθούν δωρεάν περιστατικά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικές κλινικές, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό να κατευθυνθεί σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον δεν μπορεί το δημόσιο σύστημα να καλύψει τον όγκο των χειρουργείων. Η σκέψη είναι για ορισμένες επεμβάσεις να χορηγείται voucher, ούτως ώστε ο ασθενής να το αξιοποιεί είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικές κλινικές, κατά τη βούλησή του.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στη δωρεάν διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, με χρηματοδότηση ύψους 51 εκατ. ευρώ (+ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δικαιούχοι θα είναι τα περιστατικά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για περισσότερο από τέσσερις μήνες, ενώ οι επεμβάσεις που θα διενεργηθούν μέσω αυτού του εργαλείου υπολογίζονται περί τις 37.000.

«Έχουμε την πιθανή ιδέα να κάνουμε σε κάποιου είδους χειρουργεία που είναι πιο μαζικά, π.χ. καταρράκτες, κάποιου είδους voucher, που θα μπορεί ο ασθενής να πάρει το voucher και να πάει να χειρουργηθεί όπου θέλει. Αυτό που κυρίως φοβόμαστε είναι μην τυχόν “μπουκώσει” το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία και δεν μπορεί να εξαντληθεί ο πόρος, καθώς έχει χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ’25”, δήλωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ελήφθη το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του προγράμματος από τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και της υπόλοιπης ομάδας που διαπραγματεύεται το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Λάβαμε το πράσινο φως ότι το εργαλείο αυτό θα λειτουργήσει. Αναμένεται, ωστόσο, να ολοκληρωθεί η εσωτερική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ακριβή ημερομηνία της τελικής έγκρισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η απόφαση αναμένεται εντός του 2024.

«Μπλόκο» στα χρήματα για τις κλινικές που δεν τηρούν τη λίστα

Παράλληλα με την ανακοίνωση της επίσημης ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος, θα δοθεί η δημόσια, real time, πρόσβαση στην ενιαία λίστα χειρουργείων σε όλους τους πολίτες, μέσω της οποίας θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα περιστατικά που έχουν αναμονή άνω των τεσσάρων μηνών. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο αυτή η αναμονή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και τα δύο χρόνια.

Για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών έχει προβλεφθεί και δικλείδα ασφαλείας, με την επιβολή ποινής για τις κλινικές που δεν θα εκκαθαρίζουν τη λίστα προς τα πίσω, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον χρήματα από το Ταμείο για τη διενέργεια άλλων χειρουργείων.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να πιέσει όλο το σύστημα, ούτως ώστε να έχει το ίδιο συμφέρον να εκκαθαρίσει τη λίστα και να χειρουργήσει πρώτα εκείνους τους που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όπως καταλαβαίνετε, άνθρωποι που έχουν παραμείνει στην αναμονή και δεν έχουν βρει λύση, τεκμαίρεται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ούτε εκείνες τις προσβάσεις που καμιά φορά -κακώς- δίνουν την ευκαιρία να πας γρηγορότερα απ’ ότι κάποιος άλλος. Πάμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι διαχρονικά ξεχασμένοι από την Ελληνική Πολιτεία και τους δίνουμε ένα εργαλείο για να χειρουργηθούν γρηγορότερα», σχολίασε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Μπορεί να είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και να αφορά σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της Μεταπολίτευσης, παρά ταύτα έχει έρθει η ώρα να καταπολεμηθεί ριζικά. Αν φτάσουμε σε έναν πολύ χαμηλό δείκτη, απορροφώντας αυτά τα 37.000 χειρουργεία, θα έχουμε κάνει μία πάρα πολύ καλή εκκίνηση για να έχουμε μέσα το 2026 ένα πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο περιβάλλον στο ΕΣΥ».

Το ακριβές σχέδιο θα ανακοινωθεί σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Αύξηση απολαβών γιατρών – Προς διαβούλευση ο προσωπικός γιατρός

Εστίαση: Οι «αγωνίες», οι νέες τάσεις και η πρόσκαιρη ανάσα της ΔΕΘ για τη Βόρεια Ελλάδα

Νερό: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και η διαχείριση των υποδομών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider