Tην επίσημη έναρξη του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική», δεδομένου ότι ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα στην προσπάθεια Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Εκσυγχρονισμού της χώρας, στο χώρο της Υγείας τίθεται σε εφαρμογή, καλύπτοντας ένα μεγάλο και χρόνιο έλλειμμα στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών.
Με το έργο αυτό θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα:
• Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών, μια πάγια απαίτηση της Ιατρικής Κοινότητας και των Ασθενών
• Τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
Και επειδή το έργο κυρίως υλοποιείται για τον ασθενή, θα συμβάλει
• Στην βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή
• Στην αποτελεσματικότητα της φροντίδας των ασθενών
• Στην υποστήριξη του ασθενή με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την διαχείριση της νόσου του.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «υπερήφανος» για την έναρξη των κομβικών αυτών μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε στο σχετικό χρονοδιάγραμμα:
1. Στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο
2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο
3. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
4. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών Πιλοτικά σε 3 Νοσοκομεία. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει:
α) Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών
β) Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων
γ) End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά Ασθενή Θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον Θεράποντα Ιατρό μέχρι και την χορήγηση στο Ασθενή
δ) Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία χορήγηση και αποθήκευση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.
5. Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει υλοποιηθεί mobile εφαρμογή για τους ασθενείς , μέσω της οποίας θα παρακολουθούν το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού στο νοσοκομείο που έχουν επιλέξει.
6. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία όλων των παραπάνω σε 9 ακόμη Δημόσια νοσοκομεία
Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναζητεί χρηματοδοτικά μέσα για επέκταση του έργου, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στον εφετινό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για αποζημίωση νέων βιοδεικτών.
«Γνωρίζω ότι για το συγκεκριμένο έργο τόσο η ΕΛΛΟΚ όσο και η ΕΟΠΕ με την Αιματολογική Εταιρεία έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο για συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ το Υπουργείο Υγείας και τον Ανάδοχο του έργου και για αυτό είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει μέσα από την συνολικότερη υιοθέτηση του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναζητώ ήδη τρόπους για να βρω χρήματα για επέκταση του έργου ώστε να καλύψουμε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο τα 12 που έχουν τους ογκολογικούς ασθενείς. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι από την ώρα που το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά κυρίως η ποιότητα της σχέσης μεταξύ του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό, τη θεραπευτική ομάδα και το νοσοκομείο, θα αλλάξει επίπεδο και παράλληλα θα μπορεί και το κράτος να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, σε ποιο νοσοκομείο, με ποιο γιατρό, με ποιο φάρμακο», δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι θα προωθήσει μια διυπουργική πρωτοβουλία υπό τον πρωθυπουργό για την εντατικοποίηση των προσπαθειών και υπογράμμισε ότι εντός του 2025 θα υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης ανέφερε από την πλευρά του:
«Σήμερα ο Υπουργός μας έκανε μια θετική έκπληξη που χρόνια περιμέναμε. Πραγματικά η μέρα αυτή είναι ιστορική. Είναι ιστορική για όλους εμάς που δουλέψαμε μαζί σας για να δημιουργηθεί αυτό το μητρώο. Είναι σημαντική στιγμή γιατί μετά απο ένα χρόνο που υπογράψατε την απόφαση, σήμερα μπορούμε να λέμε ότι η χώρα μας έχει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών. Το ζητούσαμε 10 -15 χρόνια. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση της ογκολογικής περίθαλψης, αυτό το μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και τώρα παρουσιάστηκε η εφαρμογή της για τους ασθενείς, είναι κάτι που θα αλλάξει το τοπίο».