Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα με τους επενδυτές να αναμένουν τα κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, που θα κρίνουν πόσο χτυπήθηκαν οι κλάδοι από τον κορονοϊό.

Παράλληα οι επενδυτές δεν έλαβαν ώθηση από την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ΟΠΕΚ την Κυριακή με τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη- μέλη του καρτέλ και άλλα εκτός της συμμαχίας όπως είναι η Ρωσία. Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν και τα κρίσιμα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν το επόμενοι διάστημα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τράπεζες.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου και θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι περικοπές στη συνέχεια θα μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2020 και στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τις 20 Ιανουαρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Η αρχική ιδέα ήταν να προχωρήσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ σε περικοπή της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του παγκόσμιου εφοδιασμού - την Πέμπτη, αλλά το Μεξικό προέβαλε αντιστάσεις ως προς τους όγκους που του ζητήθηκε να μειώσει (400.000 βαρέλια ημερησίως). Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το Μεξικό θα περικόψει 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Δείκτες

Τη Δευτέρα ο Dow Jones διολίσθησε 1,37% στις 23.393 μονάδες, κατά 1,01% καταγράφει πτώση S&P 500 στις 2.761 μονάδες, ενώ κέρδη 0,48% καταγράφει ο Nasdaq στις 8.192 μονάδες.