«Έπιασε» τις 24.000 μονάδες ο Dow Jones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έπιασε» τις 24.000 μονάδες ο Dow Jones
Οι επενδυτές αναμένουν πως σύντομα θα «ανάψουν» ξανά οι μηχανές της αμερικανικής οικονομίας.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αναμένουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου για την άρση του lockdown, και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο η μεγαλούπολη σχεδιάζει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει τους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης, ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Αντίστοιχα άλλες πολιτείες έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα βήματα άρσης των περιορισμών.

Αντίθετη πορεία για το αμερικανό αργό

«Βουτιά» κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού τη Δευτέρα, κατά 25%, σε μια αγορά απροετοίμαστη για την πληθώρα προσφορών και με τους χώρους αποθήκευσης του μαύρου χρυσού να πλησιάζουν στα όριά τους, με φόντο και την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Στη Νέα Υόρκη, το WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 12,78 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,16 δολάρια, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με συνεχή άνοδο. Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στην πρωτοφανή τιμή των -37,63 δολαρίων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 19,99 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 7%.

Ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy, εξήγησε ότι η αγορά ανησυχεί γιατί τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Διεθνείς αναλυτές: Έρχονται δύσκολες εποχές

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από το lockdown φάνηκε περίτρανα στις 20 Απριλίου όπου η τιμή αναφοράς των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου του Μαΐου κατέρρευσαν στα -38 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία όπου εδώ και 40 χρόνια η τιμή δεν είχε πέσει κάτω από τα 10 δολάρια.

Σε λίγους μόνο μήνες, η πανδημία του κορονοϊού σχεδόν εκμηδένισε τη ζήτηση καυσίμων, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Πρόκειται για ένα «επίτευγμα» το οποίο δεν είχαν καταφέρει ούτε οι μεγαλύτερες οικονομικές υφέσεις ούτε οι πόλεμοι.

Παρόλο που οι αρνητικές τιμές μπορεί να μην επιστρέψουν, παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προάγγελος μιας δύσκολης εποχής όπου οι μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο τα τελευταία χρόνια και η υπερπροσφορά δεν αφήνουν περιθώρια διόρθωσης ειδικά όταν η πτώση της ζήτησης αναμένεται να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

«Αυτό που συνέβη στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης την προηγούμενη μέρα έδειξε ότι τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Frederick Lawrence, αντιπρόεδρος οικονομικών και διεθνών υποθέσεων στην Ανεξάρτητη Ένωση Πετρελαίου της Αμερικής.

«Ο κόσμος λαμβάνει μηνύματα από τις εταιρείες αγωγών ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν το αργό τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή από τα κοιτάσματα», σημειώνει.

Δείκτες

Την Πέμπτη ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 1,51% στις 24.133 μονάδες, κατά 1,47% κατέγραψε πτώση ο S&P 500 στις 2.878 μονάδες, ενώ κέρδη 1,11% σημείωσε ο Nasdaq στις 8.730 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider