«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες - Αντίσταση στις 600 μονάδες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες - Αντίσταση στις 600 μονάδες
«Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση» επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί, ακόμη μια φορά, το μεγαλύτερο βαρίδι του Γενικού Δείκτη που παραμένει στις παρυφές των 600 μονάδων σταθερά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.

Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,79% για το Χρηματιστήριο Αθηνών που σταθεροποιήθηκε στις 593,26 μονάδες, με τον συναλλακτικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. «Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση», επισημαίνει.

Επικαλούμενος την αρνητική διεθνή συγκυρία, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, εκτιμά ότι «με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 600 μονάδων είναι ίσως το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό είναι το αποτέλεσμα της συναλλακτικής ανομβρίας των τελευταίων ημερών και της παρεπόμενης αποχής των πωλητών».

Οι τράπεζες κρίνουν την πορεία του Δείκτη

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, ο τραπεζικός κλάδος είναι κομβικός για τα επόμενα στάδια του ελληνικού χρηματιστηρίου. «Χρειάζεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον με τη μορφή της υλοποίησης του σχεδίου μιας bad bank για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων που σύντομα θα δουν τα κόκκινα δάνεια πάλι να αυξάνονται, έστω και αν ο μηχανισμός των εγγυήσεων των νέων δανείων «κρύψει» μερικώς το πρόβλημα», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή αυτή συνιστά μονόδρομο, ενόσω η δρομολόγηση των τιτλοποιήσεων είναι αδύνατη εν μέσω πανδημίας καθώς η στρατηγική «flight to quality» για όλα τα funds μειώνει τις τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως την ελληνική.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή ακόμα πιο κοντά αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης. «Συμπερασματικά κλείνουμε υπέρ των αγοραστών για το κοντινό μέλλον και εκτιμούμε ότι η λύση της συσσώρευσης θα κριθεί στην περιοχή των 630 μονάδων που είναι και η άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider