Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 570 μονάδες... χωρίς να πείσει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 570 μονάδες... χωρίς να πείσει
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,59% στις 572,88 μονάδες, χάνοντας ωστόσο το 2,06% και τις 580 μονάδες που είχε πιάσει ενδοσυνεδριακά.

Μπορεί να «έσβησε» τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά και του Νοεμβρίου, ωστόσο κατάφερει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, με την αγορά να επιχειρεί να κλείσει τις βαριές «πληγές» του Οκτωβρίου.

Η αγορά ζυγίζει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση ενόψει των νέων περιορισμών από αύριο Τρίτη, ενώ η ανοδική τάση της Wall Street, συμπαρέσυρε και το Χρηματιστήριο. Ο Οκτώβριος άφησε πίσω του ένα καταστροφικό τοπίο στο Χρηματιστήριο, με τους δείκτες να έχουν πάρει μια επικίνδυνη φορά, απειλώντας νέες κρίσιμες ζώνες στήριξης. Η αγορά εδώ και δύο μήνες προβαίνει σε μια σταδιακή προεξόφληση των αρνητικών εξελίξεων, εστιάζοντας στην πορεία της πανδημίας και στη γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μη λειτουργώντας ωστόσο ανάλογα σε θετικά σημεία και στις ανοδικές τάσεις των διεθνών αγορών. Εκτός αυτού το επόμενο διάστημα θα χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα καθώς στα ήδη υπάρχοντα ανοιχτά ζητήματα (εξελιξη πανδημίας/περιοριστικά μέτρα, τραπεζικός κλάδος) θα έρθει να προστεθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ.

Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,59% στις 572,88 μονάδες, χάνοντας ωστόσο το 2,06% και τις 580 μονάδες που είχε πιάσει ενδοσυνεδριακά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,69%, στις 1.338,60 μονάδες, και ο Mid Cap έκλεισε στο +0,79% στις 867,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε πτωτικά «πιάνοντας το νήμα» από τις απώλειες Οκτωβρίου στο 0,48% στις 234,97 μονάδες.

Στις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε άνοδο 1,56% και η Eurobank στο 1,16%, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς στο 4,58% και της Alpha Bank 1,62%.

Στα blue chips, άνοδο κατέγραψε η μετοχή του Ελλάκτωρα στο 2,91% της Jumbo στο 2,42%, και της ΔΕΗ στο 2,08%.

Βραχυπρόθεσμα επώδυνη, αλλά πιθανόν σε μακροπρόθεσμη βάση κερδοφόρα για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς -που διαπραγματεύεται με ιδιαίτερα πιεσμένο δείκτη P/TBV (δείκτης αποτίμησης προς ενσώματη λογιστική αξία) στο 0,05x- θα είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές όπως αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan με τίτλο «At a crossroads: assessing potential CoCo scenarios into year-end».

Η αμερικανική τράπεζα δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την πτώση 31% που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στην επερχόμενη πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατ. ευρώ για τα CoCos. H JP Morgan εκτιμά πως ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη ρευστότητα και την προθυμία να πληρώσει τοις μετρητοίς, αλλά ο SSM θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη των CoCos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider